Ik gun iedere ondernemers de beste content

En als je zelf even niks weet, dan kan je gewoon mensen gaan interviewen. Dat vindt iedereen leuk. Tenminste: als je gast niet te langdradig, saai en onsamenhangend vertelt. En dat gebeurt helaas veel te vaak.

Daar vertel ik je wat je kunt doen als jouw gast dat doet. Want het werkt. Trouwens, ook zonder camera erbij.

Kijk maar:

Interviewen is een leuke manier van video’s maken voor je marketing

Maar wat nou als je gast heel lang van stof is en saai vertelt? In deze video vertel ik je mijn (tot nu toe) geheime truc om mensen die voor je camera staan de waarheid te laten zeggen, kort en krachtig, zodat jij een mooi video-interview kunt opnemen zonder uitgebreide voorbespreking. Ga maar vast oefenen,… met dom kijken.

Ik ben de Videovakvrouw. In een land vol onzichtbare ondernemers is je eigen smartphone genoeg om jezelf een podium te geven – precies voor de mensen die jij wilt bereiken.

Interviewen is meer dan camera aanzetten en vragen stellen

Jij zult je gast moeten helpen om een goed verhaal te vertellen, zodat die video interessant genoeg is om naar te kijken. Als tv-maker heb ik een trucje geleerd om mijn gast te verleiden om kort en krachtig antwoord te geven, ook als er geen tijd was om het helemaal door te spreken van tevoren.

Het viel me namelijk op dat mensen vaak nog nadenken terwijl ze al antwoord geven op een vraag.

Dat levert saaie tv op; veel ehs en pauzes en opsommingen

Dat is hoe een echt gesprek tussen 2 mensen verloopt, prima in het echte leven, maar enorm saai om naar te luisteren.  Daar zit geen kijker op te wachten.  Dat kan jij dus beter doen als je een interview opneemt met mijn trucje.

Voor talkshows wordt elk interview van tevoren bijna woord voor woord geoefend. Goed voor een gesprek dat live op zender is, maar dat raad ik jou dus niet aan.

Het haalt namelijk alle plezier en spontaniteit uit je gesprek en het is best wel heftig is voor je gast.

Ik heb deze truc voor je en dit kan echt iedereen

Zo werkt het: voordat je het interview gaat opnemen vertel je aan je gast wat je gaat vragen, zodat je gast er vast over na kan denken, maar je oefent niets. Dan start je de opname, Jij stelt je vraag, en je krijgt een antwoord. Soms is dat een prima antwoord, vaak is het veel te lang. Dan komt jouw truc; als je gast is uitgesproken zeg je eerst nog even niets. Je knikt ook niet. En je lacht ook niet. Je kijkt je gast neutraal, en een beetje, dommig eigenlijk, aan.

Je laat een stilte vallen.

En dan gebeurt het: 9 van de 10 keer gaat je gast het antwoord nog een keer geven, maar dan kort en krachtig. Jouw gast denkt namelijk dat je het niet begrepen hebt. Die denkt: ‘ik leg het nog 1 keer kort uit!”. En dan krijg je de beste antwoorden.

Ben je bang om voor dom versleten te worden?

Wacht maar tot je je video gaat posten: je hoeft niets weg te knippen, en je kijkers zijn er blij mee. Lang genoeg je mond houden en niet reageren levert je in dit geval én een hoop tijdwinst op, en een goede video.

Durf jij dit te proberen? En heb je andere vragen over het opnemen van interviews om te gebruiken voor video marketing? Laat het me weten in de comments. En in deze video laat ik je zien wat het beste is: filmen met een echte videocamera, of met je eigen vertrouwde smartphone:

Ga ook video’s bedenken en maken voor je bedrijf. Kom naar de workshop

Een halve dag, op een fijne locatie in het midden des lands.
Ik leer je hoe je de beginnersfouten vermijdt, hoe je je eigen video-serie ontwikkelt (om 1 video écht te weinig is) en je gaat een video opnemen. Omdat je er dan pas echt doorheen bent. Kun je na de workshop zó de wereld in met je video’s:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *