Zelf video maken is: je zelfbeeld zien instorten

Tja.

Je kent jezelf toch. Je wéét het toch wel? Als je ‘s ochtends in de spiegel kijkt zie je jezelf. Op foto’s, op vakantiefilmpjes.

Je zou dus zeggen dat je jezelf het beste kent

toch kan jezelf terugzien op video een soort schokervaring zijn. Ook voor mensen mét zelfvertrouwen. Alsof de rest van de wereld allang weet wat jij nog niet wist.

Kijk maar naar het filmpje:

Dit is de tekst van het filmpje. Ongeveer:

Dat voor de camera staan

Dat kan weleens voelen, en lijken, alsof je jezelf maar heel belangrijk vindt. Je zet jezelf als het ware in de spotlight.

Dat is nogal wat.

Dan heb je zeker wel wat te melden, vind je zelf?

Ja. En jij ook. En het heeft ontzettend veel effect, dat weet je als je het al eens geprobeerd hebt. Dus, wat houdt je tegen? Nou ja. Er zit wel iets aan vast. Een soort.. proces. Een ontwikkeldingetje. Iets dat helemaal niet goed is voor je ego. Ik zal het niet groter maken dan het is. Maar ook niet kleiner.

Waarschijnlijk denk je dat je jezelf heel goed kent

Je weet hoe je er uit ziet. Je ziet de foto’s. Je kijkt in de spiegel. Je verwacht dus geen verrassing, als je je video terugkijkt. Want je: wie kent jou nou beter dan jij zelf?

Dat blijkt dus anders te werken

De meeste ondernemers die met video aan de slag gaan doen dat met hele goede redenen. Ze willen meer bereik. Contact maken met mensen, Laten zien wat ze in huis hebben. En hun kennis delen, omdat er zoveel mensen zijn die daar iets aan kunnen hebben.

Maar dan zien ze de video. En dan verandert er iets. Ze vergeten even helemaal waar het allemaal voor was. Wat ze ermee willen.

En ze denken: ben ik dat?

Misschien heb jij dat ook, als je jezelf terugziet op video. Dat je denkt: oei, ik praat raar. Mijn neus is anders dan ik dacht. Wat doe ik met mijn handen.

En dan zeg je: NEEEEE! Dit klopt niet! Zo ben ik niet!

Het nieuws is dus dit: ja wel

Terugzien van jezelf op video is een dingetje

Je moet wennen aan jezelf. Want het beeld dat jij hebt van jezelf, in je hoofd, dat klopt meestal niet helemaal met wat je terugziet. Meestal ben je 5 jaar ouder, een paar kilo zwaarder en is je stem heel anders dan je in je hoofd had.

Dus jezelf belangrijk vinden, of interessanter dan anderen, dat leer je snel af, als je met video begint. Het is eerder omgekeerd.

Hoe mooi je ook in beeld bent, de realiteit dringt zich op

En daar moet je even doorheen.

Als je veel met video wilt doen voor je bedrijf, dan moet je dat proces van je verzoenen met jezelf, met hoe je eruit ziet, praat, klinkt, altijd even aangaan. Soms is wat je terugziet op je video trouwens beter dan je dacht, maar meestal niet.

De grap is: Je moet er ook nog eens alleen doorheen. Want: alle andere mensen, de mensen die jou al kennen, die zien dat niet. Die zien gewoon jou. Misschien een beetje meer opgetut dan anders, of een met een ander verhaal dan aan de ontbijttafel, maar evengoed; ze kennen jou al, zoals je bent.

Gek he? Het fijne is, als je daar doorheen bent, of het nou lang of kort duurt: dan heb je echt iets gewonnen. Dan ben je namelijk veel relaxter, de volgende keer dat je een filmpje opneemt. Heb je je erbij neergelegd.

Dit ben ik . Het zij zo. En nu ter zake

Worden je filmpjes nog veel beter en effectiever van. Probeer het maar. En zet maar een filmpje in de comments.

8 replies
 1. Frank
  Frank says:

  Goed die teleurstelling en angst onder woorden gebracht. En… “een echte narcist zou zich niet filmen” als geruststelling? Het werkt drempelverlagend, net als: “Het hoeft niet perfect te zijn”, en “Te gelikt is niet handig”.
  Marie Forleo heeft voor mij ook de drempel verlaagd, jaren geleden.
  Mijn advies voor beginners: probeer met publiek, of spreek tegen een levend persoon, je spreektaal wordt misschien beter.

  Reply
 2. Joke Zonneveld
  Joke Zonneveld says:

  Ik heb met veel plezier de voorbereidende challenge gevolgd en daar al ontzettend veel geleerd. Ook gezien dat als ik moe ben, dat erg te zien is. Mijn linkerarm is niet helemaal top en dat zie ik nu wel heel erg 🙂 En bedenk dat iedereen dat zo heeft gezien behalve ik soms een beetje op een foto. Of voor de spiegel, maar dan keek ik niet met de ogen van een ander. Ik wil wel een filmpje plaatsen maar waar Elisabeth? Of zo?
  https://vimeo.com/208000547

  Reply
 3. Henriette
  Henriette says:

  Nou Joke, well done! Ik vind je filmpje leuk om naar te kijken. Niet te lang, grappig onderwerp en uitleg over iets waar ik niets vanaf weet. En videovakvrouw ook dank voor je filmpje! Goede waarschuwing voor als ik nog ‘s een filmpje op ga nemen: “Pas op! Daar kom ik!”

  Reply
 4. Esther Vree
  Esther Vree says:

  Ohhh wat herkenbaar dit! 🙂 Binnenkort ga ik weer vloggen, dus ga je weer meer van mij zien. Dank Elisabeth voor jouw altijd leuke video’s met handige tips!

  Reply
 5. Miriam
  Miriam says:

  Haha, heel herkenbaar dit en wat goed verwoord!
  En ik merk dat door het ‘gewoon’ toch te doen en blijven doen, de drempel langzamerhand lager wordt. Dankjewel voor deze video!

  Reply
 6. Yozeen
  Yozeen says:

  Klopt idd. Vrijdag werd ik geïnterviewd voor onze kerkelijke gemeente. 5 andere mensen ook en daar is een compilatie van gemaakt. Gelukkig is er veel weg geknipt. Gelukkig maar dat mensen van me houden terwijl ik vond dat ik er als een zenuwpees eruit zag. Het zij zo idd…

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *