Over Youtube en hoe goed dat eigenlijk is.

De draai van de Videovakvrouw.

Ik had m gevonden. Echt. De draai. Mijn draai.

Maar zoals de besten overkomt (hoop ik): Ik raakte mijn draai een beetje kwijt. Dat wilde ik niet toegeven. Zeker niet op internet.
Pas toen ik mezelf hardop enthousiast hoorde vertellen wat ik allemaal ontdekt had gaf ik het ook aan mezelf toe.

Draaien is een term die ik achteloos, vrijwel dagelijks gebruik.

Mijn collega-filmmaker Anne Begheyn noemt het opnames maken. Bij speelfilms heet het schieten. Bij televisie is een dag op pad met een cameraploeg een draaidag. Wat er eigenlijk draait, op zo’n dag? Niet veel. Wat in ieder geval niet draait is de band waar de beelden op worden opgenomen. Dat was vroeger. Tegenwoordig gaat alles regelrecht naar harddisk.

Maar nu over die andere draai. Die veel groter is.

Ik had een mening die ik wijd en zijd verkondigde. En waar ik zeer van overtuigd was. Youtube, daar had ik niks mee. Te lelijk. Ik gaf luidkeels de voorkeur aan Vimeo. Ook in andere blogposts. En die mening, daar ben ik van veranderd. Kan ik dat maken? Ik hoop het. Want het is niet zomaar. Hier komt het:

Youtube is best o.k.

Méér dan o.k. Je kunt er geweldige dingen mee. Dingen die je niet kunt met Vimeo. Vimeo is mooi, inzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken, maar kan niet alles wat Youtube kan. En snobisme is goed, maar niet als je jezelf ermee in de vingers snijdt.

Drie pluspunten van Youtube: 

1. Je kunt een filmpje monteren op Youtube zelf.

Dat is dus meer dan alleen een filter en een muziekje toevoegen. Klik op de knoppen waar de pijl naartoe wijst in onderstaande plaatjes:

 

naareditor0?

 

naar editor1

 

naareditor2

editor

Je kunt al jouw eigen films gebruiken en ook nog kleur, contrast en helderheid verbeteren. En een kek muziekje toevoegen.

Het is allemaal niet even precies.

Daar heb een veel beter programma voor nodig. Maar de basics, die kun je hier wel mee doen. En het is een leuke manier om te kijken hoe dat nou eigenlijk werkt, die montage.

2. Ze hebben de Youtube Capture App waarmee je razend makkelijk een video filmt, monteert en publiceert.

Kijk maar naar het filmpje dat ik maandagmiddag in 20 minuten online kon zetten. Snel in elkaar gedraaid dus. Inclusief fietsen! Niet een karakteristiek Videovakvrouw-produkt dus. Maar ter illustratie.

(Fietsend filmen is een stuk spannender dan een filmpje op Youtube zetten viel me op)

En dan zie je meteen punt 3:

3. Je kunt een klikbare link op je video zetten.

Dat is iets prachtigs dat echt veel te weinig aandacht krijgt. Dé manier om je kijkers daar te krijgen waar je ze hebben wilt. En supergemakkelijk in te stellen. Als je tenminste de basisinstellingen gemaakt hebt. Want dat is wel even zoeken.

Je kunt alleen verwijzen naar een website die je daartoe aangewezen hebt.

Kijk: eerst naar de kanaalinstellingen.

Youtubeinstellenvoorexternelink1

Daar zoek je naar de plek waar je functies kunt bewerken.

Youtubeinstellienvoorexternelink2

Dan moet je “inkomsten genereren” aanzetten. (Dat betekent niet dat je binnenkort bakken met geld op je rekening krijgt overigens).

Youtubeinstellienvoorexternelink3

En daarna kun je in geavanceerd je websiteadres toevoegen.

Youtubeinstellienvoorexternelink4

 

Youtubeinstellienvoorexternelink5

 

En dan krijg je een code die je naar je site moet uploaden.

KLAAR!

Het is niet moeilijk. Wel even zoeken.

Voor een instructiefilmpje: kijk hier. Van een vriendelijke collega van me. Sommige knopjes en settings zijn een beetje anders nu. Vandaar de foto’s hierboven. Er zijn meer van dit soort filmpjes. Als je googlet op “Youtube”, “externe link” vind je ze over de settings, en “Youtube”  “clickable link”  en “video”  brengt je de rest.

Nee, het is niet de mooiste vormgeving.

Het is niet overzichtelijk. Je kan niet zo gek veel kiezen voor wat je in beeld wil als je je video embedt. Niemand zal ooit zeggen: oooo, wat zag DAT er mooi uit op je site.
Dus doe dat op Vimeo (zo om ben ik nu ook weer niet).

Maar gebruik die klikbare links.

Het is de enige plek waar een video meer wordt dan een filmpje. Waar je echt contact kunt maken met je kijker. Anders moet het allemaal buiten het beeld om.

Of mensen moeten zelf die url intikken. Schiet niet op.

Dus doe dit. Probeer het. Het is briljant.

Al zeg ik het zelf.

Bummer note: je ziet ze niet op je ipad of iphone want ze zijn met Flash gemaakt. En ook niet op je Smart-tv.

Getsie. Zo ben ik alweer bijna terug bij Vimeo.

 

{a1062ar7674}

 

16 replies
 1. Janneke Donkerlo
  Janneke Donkerlo says:

  Wat een fijne blog. Zowel het persoonlijke (een andere draai, daar worstel ik nu ook mee na een uitgebreide discussie over Branded Journalism) en het informatieve. Dankjewel!

 2. Marijke Blom-Laschek
  Marijke Blom-Laschek says:

  Supertips van de vakvrouw! Ik kan niet wachten om ze uit te proberen. Dankjewel Elisabeth

 3. Walter
  Walter says:

  In Vimeo kun je gewoon gratis statistieken zien bij iedere video. Je moet het alleen even aanklikken onder video.
  Zelf heb ik al jaren een voorkeur voor YouTube: veel meer in-video interactieve mogelijkheden dan Vimeo en veel toegankelijker voor ieder platform.

  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Dank, I stand corrected! Heb zelf een betaalde account en keek blijkbaar te kort rond op de gratis variant. Dat is dan min 1 pluspunt voor Youtube.
   Zelf ben ik voorstander van het gebruik van beide, parallel dus. Best of both worlds.

 4. Brenda Kok
  Brenda Kok says:

  Zal ik proberen weer een stukje terug richting YouTube te trekken? Je schrijft “Je kan niet zo gek veel kiezen voor wat je in beeld wil als je je video embedt.” Dan heb je dit nog niet gezien: als je jouw kanaal geverifieerd hebt dan kun je ieder beeld dat je wilt gebruiken als miniatuur. Je laadt een afbeelding op naar keuze. Dus: de keuze is reuze!!

  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Dank voor je toevoeging! Ja ik weet het. Doe het ook. Toch blijf ik het door het ontwerp weinig toegankelijk vinden. En het verifiëren was ook zoeken geblazen. Maar eh, het stuk was pro 🙂 Ik ben om! En ik gebruik beide.

 5. Kitty Kilian
  Kitty Kilian says:

  Hee, stom maar ik was vergeten hem te lezen. Goeie post joh!
  Het is een heel gedoe met de klikbare link, maar erg mooi. Dat zou Vimeo dus ook snel moeten doen 😉

  In Vimeo kan je ook geluid toevoegen enzo. Bij een plusaccount Maar niet editen nee. Ook mooi: de tijdlimiet is eraf bij Youtube. Toch?

  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Dank! Ja, tijdslimiet eraf kon ook al eerder, als je het aanvroeg. Zo zie je maar hoe ondoorzichtig het allemaal is. En die flashlinks… ik hou mijn hart vast. Het bestaat al heel lang. Het is briljant. Waarom doen anderen het niet?

Comments are closed.