Hoi ondernemer, wil je op tv? Geweldige exposure! Nee dus

Het gebeurt

Dat ondernemers. ZZP-ers, gebeld worden. Door de redactie van een televisieprogramma. Met vragen, complimenten. En uiteindelijk een uitnodiging.

 En ook nog een prijskaartje eraan.

 Gevraagd worden voor een televisieprogramma. Het klinkt zo mooi

Een kans om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Je verhaal te vertellen. Voor een groot, heel groot publiek.

Ik werkte zelf lang voor tv. Soms doe ik het nog. En dan is het niet netjes om collega’s af te vallen. Omdat we doen alsof we allemaal één grote familie zijn. Maar ik doe dat nu wel.

Dit dus: als je als ondernemer met een klein bedrijf gebeld wordt door een “ondernemersprogramma” dat jou wil interviewen en je moet ervoor betalen dan kun je beter nee zeggen. Want je hebt er geen bal aan. Die kijkcijfers, daar verdien jij niets aan. Maar die redacteur dus wel.

Niet erg positief dit, Videovakvrouw! Nee, kijk maar waarom:

1

Hoeveel mensen kijken er nou echt tv? Nederland heeft 17,4 miljoen inwoners. Als tv-zender heb je een goede avond als je boven de één miljoen uitkomt. Alleen Boer zoekt vrouw, The Voice of Holland en de wedstrijden van het Nederlands elftal op een WK of EK scoren veel beter.

Een miljoen is veel. Maar dan kijken er nog veel en veel meer mensen niet. Die lezen een boek. Of ze zitten op internet.

2

Ondernemersprogramma’s worden vaak op zondagochtend of zaterdagmiddag uitgezonden. Die doen het al heel erg goed als ze 100.000 kijkers hebben. Daar scheppen ze over op. Wie die kijkers zijn, en of ze wel echt kijken, dat weet niemand. Of het jouw doelgroep is bijvoorbeeld. Als je zelf niet kijkt is er een goeie kans dat jouw doelgroep ook niet kijkt. En dat je item dus ongezien blijft door de mensen die jij aan wil spreken.

Hallo! Ik ben op tv geweest! Heb je het gezien!

Hallo! Ik ben op tv geweest! Heb je het gezien? Nee? Hoe kan dat nou?

3

Echte televisie, goede televisie, heeft maar één belang. De kijker vermaken. Daar wijkt alles voor. Ook jij als hoofdpersoon. Dat waarvan men denkt dat de kijker thuis op de bank het leuk vindt, komt erin. De rest niet. Anders haakt die kijker af. Die is altijd belangrijker dan jouw verhaal. Terwijl jij de kosten draagt.

4

Dit soort programma’s is er niet vanwege een behoefte. Dan zouden er wel meer mensen kijken. Het is een verdienmodel voor andere ondernemers. Met als lokkertje de allure van tv. Maar vlak daarachter de armoedigheid van de telemarketeers.

Jij betaalt voor de cameraploeg, de montage, de salarissen van de redacteurs, de winst van de producent. En de fee die ze moeten betalen om hun programma uit te laten zenden op een commerciële zender. Een hoop geld voor een paar minuten zendtijd waar je zelf nauwelijks regie over hebt.

5

Leuke gesponsorde televisie maken is het moeilijkste dat er is. Daar branden de meeste tv-makers hun vingers liever niet aan. Een mooi menselijk verhaal brengen, of nieuws, of een spannend spel. Dat past op tv. Jouw ondernemersverhaal leuk en goed overbrengen, dat vergt een portie creativiteit, aandacht en liefde waar bij televisie meestal geen tijd voor is. En dus zitten de beste televisiemakers bij andere programma’s. Of ze maken internetvideo’s.

6

TV is totaal anders van video op internet. Televisie is voor iedereen. Jouw video is voor de bezoekers van je site. Voor je ideale klant. Televisie zoekt altijd de middenmoot, de doorsnee, de goedkeuring van de massa. Maar voor een ondernemer is dat killing. Want met net zo gewoon zijn als anderen, daar krijg je geen klanten mee.

Een paar duizend euro

Voor de helft of zelfs een kwart van dat geld kun je al hele goede eigen video voor op je site hebben. Waarover je wel zelf de regie hebt. Waarin je kwijt kunt wat je wil. Professioneel. Verrassend. Zelf gemaakt, of met behulp van een goede videomaker die ook niet van tv-tje spelen houdt.

 Op televisie komen kan goed zijn. Zelfs heel erg nuttig zijn

Ook als je maar kort in beeld bent.

Je naam, wat je bedrijf doet, je kop in beeld, iets zeggen (maakt niet zoveel uit wat) en minimaal één miljoen kijkers. Dat is een nuttige manier van op tv komen. En een leuke. Maar als ze willen dat je betaalt, maak dan dat je weg komt. En pak je eigen camera erbij.

Ik help je alvast op weg met een script voor een video die altijd welkom is.  Het is 1 van mijn 7 succes-scripts en je krijgt deze gratis van me.

Klik hier voor dat mooie nuttige en heel gemakkelijke script.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p.s. *Photo by Jon Tyson on Unsplash

 

 

 
23 antwoorden
  1. Trix
    Trix zegt:

    Geweldig artikel! Ben zelf ook wel eens gebeld, plus ik ken mensen die dat soort ’tv-programma’s’ maken en heb klant eens last-minute klaargestoomd voor zo’n tv-optreden. Wat een tenenkrommende items zijn het altijd… (Goddank kijkt er niemand!) Voor een leuke video op hun site komen ze beter bij jou Elisabeth!
    Er valt geen enkele eer aan te behalen, voor niemand, behalve dan de bankrekening van de tv-producent…

    Beantwoorden
  2. hubert haenen
    hubert haenen zegt:

    Dit kom je niet alleen in het groot tegen maar ook
    in het klein. Mijn dochter vroeg me of ze een advertentie zou
    zetten op de een of andere kaart met gegevens van de gemeente. “Slechts” 350 Euro. Ze heeft een praktijk Rouwverwerking. Gemeenten geven dit soort zaken uit en proberen de kosten te verhalen op advertenties die meestal ook nog eens op de slechtste plekken worden gepubliceerd.Er zijn tal van varianten op dit thema met het argument “het komt in alle gezinnen”.
    Nooit doen, adviseerde ik dochter en vrijwel alle argumenten die je in dit blog opsomt, gelden in het klein ook voor dit soort dingen. Mijn andere advies: schrijf goede content op je site en schrijf regelmatig een blog, praat met je klanten via een video: kreeg weinig bijval: geen tijd. Dat ondernemers bewust veel tijd moeten besteden aan verkoop schijnt in de gezondheidszorg, bij kunstenaars, schrijvers bijvoorbeeld moeilijk door te dringen. Wellicht dat ik eens een video voor mijn dochter maak als ik de cursus van de vakvrouw af heb.

    Beantwoorden
  3. Jacques
    Jacques zegt:

    Ik ken toevallig een ondernemer die het wel heeft gedaan. Toen hij me vertelde dat hij naast de ‘advertorial’ zendtijd en een ‘wordt mede mogelijk gemaakt door’ vermelding, ook de film op zijn site kon plaatsen en er verder alles mee kon doen wat hij wilde, heb ik hem geadviseerd om het juist wel te doen. Hij noemde namelijk een bedrag van 2500 euro…. Nou, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar daar kan ik geen film voor maken en zij bieden het ook nog aan MET exposure! Inhoudelijk vond ik ‘m minder geslaagd uiteindelijk, maar die 2500 ballen was ie wat mij betreft dubbel en dwars waard.

    Beantwoorden
    • Elisabeth Griffioen
      Elisabeth Griffioen zegt:

      Dank voor je reactie Jacques! Zelf zou ik voor dat bedrag gemakkelijk iets veel beters maken, en dan ook toegespitst op de kijker op internet, niet die op tv. Daar zit een verschil in. Maar goed, ieder z’n meug 🙂

      Beantwoorden
  4. Rutger Steenbergen
    Rutger Steenbergen zegt:

    Goed stuk. Het verhaal heeft twee kanten.

    Ik ken een ICT-bedrijf dat een programma laat maken op een commerciële zender. Ze delen de kosten en mogen de beelden rechtenvrij gebruiken. Dat is goedkoper dan het volledig zelf doen en ze pakken de tv-aandacht erbij.

    Een ander punt is bereik: je kunt de mooiste dingen maken, maar ze moeten wel gezien worden door de juiste mensen. Tv biedt geen garanties, maar een website met dagelijks een handjevol bezoekers minder.

    Uiteindelijk moet je doen wat werkt 🙂

    Beantwoorden
    • Elisabeth Griffioen
      Elisabeth Griffioen zegt:

      Dank voor je reactie! Twee kanten zijn er altijd. Het voornaamste vind ik dat het twee zo verschillende kanalen zijn die als gelijken behandeld worden door de makers. Maar er zijn absoluut mensen die hun tevredenheid over deze werkwijze uitspreken. Wat werkt werkt 🙂

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *