Ik kreeg een mail. Dit stond er in:

“Geweldig als jij mijn video maakt, Elisabeth. Maar ik wil ook zelf een video kunnen maken als ik iets leuks meemaak of iets bijzonders wil delen. Anders blijf ik afhankelijk van jou.”

Je laten helpen is prima. Afhankelijk zijn niet

Elke keer een cameraploeg voor laten rijden als jij een filmpje op wilt nemen is veel te duur,  dat vinden ook grote bedrijven. Daarom een nieuw overzicht van handige spullen om video’s op te nemen met je smartphone:

Werk met een microfoon die je inplugt in je telefoon

Je zet het microfoontje vast op je kleding, ongeveer 20 cm van je mond en je klinkt altijd overal boven uit, ook al sta je midden op de kermis. Deze is zeer budgetvriendelijk:

Heb je al een microfoon maar is die niet speciaal voor smartphones en vind je het toch zonde om weer een nieuwe te kopen? Check dit verloopkabeltje dan. Dat verbindt elke andere microfoon aan jouw smartphone.

Denk je nu: huh, dat past allemaal niet in mijn iPhone, want die heeft geen gaatje voor zo’n stekkertje (wij noemen dat een minijack)? Dan heb je dit ding nodig. Je kreeg die bij je telefoon, maar je raakt ‘m gemakkelijk kwijt. Een nieuwe bestellen is snel gedaan (kost je een tientje):

Voor nieuwe Android-smartphones heb je vaak een verloopje van mini-jack naar USB-c nodig. Zoals deze:

Vaste hand nodig? Die hebben wij als ademend mens namelijk niet. Dus daar is deze voor. Je wordt er met spoed verliefd op: de selfiestok op pootjes:

Wil je niet lopen en en zeker weten dat je telefoon of camera niet op de grond valt, gebruik dan een degelijk fotostatief, zoals deze:klik hier voor dat statief

Wil je liever je video’s maken met een iPad of andere tablet? Die past niet op alle statieven. Natuurlijk is er een speciaal ding voor gemaakt die bevestigd kan worden op je statief of universele selfiestok:

Kan het allemaal wat mooier en professioneler?

met draadloos geluid bijvoorbeeld?

Ja hoor. Scheelt een hoop gedoe met kabeltjes: de Boya WM4 is een budgetvriendelijke draadloze set: in de ene prik je je microfoon, de andere sluit je aan op je smartphone of camera:

In deze video vind je uitleg over hoe deze precies aan te sluiten en te gebruiken.

En hoe zit het met beeld?

De camera op je smartphone is uitstekend. Werkt bijna altijd en overal keihard om er het best mogelijke beeld uit te slepen. Houd je van hele goede kwaliteit, zelf veel extra kunnen regelen en focus verleggen, kortom, ben jij een beeldfreak die er een hobby van maakt? Dan kan het beter. Er is een app die van jouw smartphone een camera maakt met heel veel mogelijkheden. Beter beeld, meer te kiezen. Een betaalde app die leuk is om te hebben:

Filmic Pro

Een vlog-camera:

deze is een feest om te gebruiken: je wordt niet gestoord door binnenkomende appjes en berichten tijdens het filmen. Ik heb er meerdere uitgeprobeerd en deze steekt met kop en schouders boven de andere uit:

De Sony ZV 1.

Een extra accu er bij kopen is een goed idee, want het snelle leeg gaan van de accu is werkelijk het énige nadeel van deze camera.

In deze video vind je uitleg over deze video.

Meer licht nodig? Kan ook. Dit oplaadbare lampje helpt je:

Maar als je binnen filmpt heb je veel meer aan deze:

Hangt je tong al op je schoenen?

Voel je de hebberigheid al bezit van je nemen? Totally begrijpelijk. Maar let op dit:

de markt voor dit soort spullen is en blijft in beweging. Wat de ene week nieuw en totally cool is, kan snel ingehaald zijn door iets nieuwers en mooiers. Zo gaat dat door en door en door. Gelukkig maar.

Wat wel blijft; dat video die raakt altijd draait om mensen

Mensen met menselijke dingen zoals enthousiasme, vakkennis en imperfectie. Van al die dingen heb je al voldoende.

Veel succes!

P.S.:

veel mensen hebben alle spullen in huis en maken tóch geen video’s. Of niet de goede. Dat doet bijna niemand vanzelf. Daarom is een training of een workshop om een plan te maken voor video voor je bedrijf de allerslimste investering die je kunt doen.

P. P.S.:

De link naar sommige producten is een zgn affiliate link. Dat betekent dat jij dezelfde prijs betaalt maar dat ik een heel klein percentage van de opbrengst krijgt (meestal ongeveer 2%). En daardoor kan ik dan, onafhankelijk, nog meer handige spullen voor je uitproberen en er video’s over maken. Dankjewel alvast!

4 antwoorden
 1. Anja
  Anja zegt:

  Ik maak serie foto’s om als diavoorstelling te plaatsen op facebook. Maar dan zie ik alleen maar de onderkant van de foto’s. Hetzelfde geldt als ik een filmpje maak. Waar ga ik de fout in? Gr Anja

  Beantwoorden
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen zegt:

   Hoi Anja, welk formaat hebben de foto’s? Zijn ze liggend en is de verhouding 16:9? Zo niet dan worden ze aangepast op aan de video die dat wel is. En dan wordt er wat van afgesneden.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *