scroll naar beneden om de video meteen te bekijken

Het is de meest gebruikte smoes om geen moeite te steken in de voorbereiding van je video.

“Ik kan niets met een script, dan verkramp ik!” Jij voelt dat zo. En je bent niet de enige. En guess what?

Het kost je alleen maar méér tijd en moeite om een video te maken als je niet het echte werk vooraf wilt doen.

Do the work.

Het scheelt je je nachtrust, en het levert je veel meer op. Qua bedrijf. En klanten. Ik leer je in deze video hoe je zorgt dat je, ondank dat vervloekte script, toch vlot en levendig overkomt in je video.

En je hoeft die niets uit je hoofd te leren:


Wil je mijn script voor deze video lezen?

Kijk maar, en je ziet meteen dat het niet exact is wat ik zeg. Maar wel ongeveer:

“Vlog 43 Hoe gebruik je een script voor je video? Zonder dat je als een paspop voor de camera staat.

Ben jij zo iemand die in de weerstand schiet van een script? Ik ga je nu vertellen hoe je met en script kunt werken zonder dat je verandert in een sprekende etalage-pop.

++++

Het klinkt wel stoer he: ik zet de camera aan en ik zeg gewoon wat ik wil zeggen. Er zijn een paar mensen bij wie dat werkt, maar niet veel. En die paar, die hebben ervaring. Heel veel ervaring. En zelfs mét heel veel ervaring kom er je niet echt mee weg.

Want als je voor je gaat filmen de beslissing genomen hebt wat je gaat zeggen dan worden niet alleen de opnames een eitje. Knip je er snel uit wat niet goed ging. En staat je verhaal als een huis.

Ik ga je nu vertellen hoe ik dat doe. Ik schrijf uit wat ik wil vertellen.  Dat betekent dat ik bij het schrijven dus al de belangrijke beslissingen neem (hoef ik me bij het opnemen niet meer druk te maken. Kan ik me helemaal focussen op hoé ik het vertel. Kijk, dit is de tekst van deze video. En ik wéét dat die prima is. Dus ik hoef niet, nu ik hier al sta, nog iets nieuws te bedenken. En van alles te veranderen. Daar hoef ik me dus niet druk over te maken. Dat betekent: ruimte in mijn hoofd om dit goed te doen.

Je hoeft het ook niet uit je hoofd te leren. Dat kost teveel tijd. Dit is wat ik doe: Ik lees een alinea. Hardop. En dan doe ik m op camera. En dan kijk ik, lees ik weer, doe ik het volgende stukje. Let wel: ik hoef dus niet exact te zeggen wat er staat. Als het ongeveer klopt is het prima. Ik ga zo door tot ik onderaan de bladzij ben. Klaar!

Hoef ik alleen maar de stukjes die niet goed gingen er tussenuit te halen en als het saai is nog wat beeld of teksten toe te voegen.

Dus: eerst beslissen wat je gaat zeggen. Dan opnemen. En je wéét dat wat je bedacht had toen je nog zat te tiepen gewoon hartstikke goed is. Vertrouw op je eigen plan en wijk er niet van af.

Dan kun je je tijdens het filmen focussen, op het filmen. En op je stemgebruik, en hoe je kijkt.  En o ja, je kunt op tijd naar bed, want die video is zo klaar. De tijd die je stopt in de voorbereiding verdien je 3 keer terug, bij het filmen, als je monteert en ook omdat je video veel meer impact heeft, dus het levert je meer klanten op dan al je spontane video’s bij elkaar.

Probeer het eens, met je A4 bij de hand. Ook als je weerstand voelt. En stuur me je video, zet de link hier onder. Ik kijk ernaar uit.  Dag!

En abonneer je op dit kanaal, klik ook even op het belletje, dan mis je deze tips niet meer.  Tot snel!”

Wil je meer weten en leren hoe je zelf met video voor je bedrijf kunt werken? Kom dan naar me toe:

Kom naar de workshop Videobasics. Je leert er wat je moet doen, hoe het weerkt en je gaat ook echt aan de slag. En je gaat naar huis met een plan voor je eigen video-serie:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *