De Videovakvrouw is gewoon niet normaal. Dat werkt beter.

Mijn moeder was er al vroeg uit: bij mij ging alles altijd anders dan “normaal”. Dat vond ze verontrustend.

En irritant:

“jij wilt altijd iets dat niet in de winkels hangt” riep ze als we samen gezellig moeder-dochter-shopten. Het was geen concept dat bij ons paste. Ik wist wat ik zocht, maar inderdaad: het was er gewoon niet. We zwegen de hele weg naar huis.

Een jaar later hing het er vaak wél.

Beeld is belangrijk bij video

Dit zocht ik niet…

Blijkbaar was ik gewoon ontzettend hip

Pré-hip zelfs. Een “innovator” die in de Friese kledingwinkels haar ding niet vond. En nu? Mijn hippe kleding-intuitie ben ik kwijt. Ik heb er totaal geen gevoel meer voor. Ik draag nu gewoon saaie dingen. Functioneel.

Maar nog steeds mis ik dingen die er zouden moeten zijn:

Waarom is er geen écht handige camera voor vloggers?…Waarom verandert iMovie zo vaak?…Waarom verandert Movie Maker alsmaar niet?…Hoe doen we dit over 2 jaar?…Waarom zijn er zo weinig mensen in Nederland die ondernemen en goede video’s hebben?…Terwijl iedereen weet dat het werkt?…Werkt het eigenlijk wel? (duh!)…

Maar: blijft het werken?

Vooral dat laatste. Want de huidige video-hausse (die een soort voorbode van de echte videotsunami is) roept vragen op. Als ik door Faceboek scroll valt het me op: wat is er opeens verschrikkelijk veel video. Soms is elke derde post er eentje.

En ik wil ze allemaal niet zien

Het is teveel. Te druk. Te onduidelijk. En dan staat het geluid nog niet eens aan.

Video was altijd abnormaal. Dat vind ik er ook zo leuk aan

Het maakt het gewone bijzonder. En de bijzonderdoeners gewoon. Heerlijk! En als video straks normaal is?

Dan zien we elke tweede post iemand praten

Indringend in de camera kijkend. Dan beweegt er voortdurend iets, waar we ook kijken op internet. Ik geloof dat ik er wel uit ben: dan ga ik er heel veel overslaan. Namelijk alle video’s die me niet nieuwsgierig maken. Die normaal zijn. Zoals alle andere.

geen commentaar...

Geen commentaar…

Als je volgend jaar nog op wilt vallen met je video op Facebook, dan is het belangrijk dat je beeld de aandacht trekt. Niet meer: “hé hoi, ik ben hier, luister naar me!”

Want we luisteren alleen nog als het beeld ons nieuwsgierig maakt

Stiekem vind ik dat geweldig. Want ondernemers-video is nu veel te vaak een talking head. Er kan zoveel meer. En spannend is het ook. Want dan wordt creatief zijn pas echt belangrijk. Zoals dat het al was bij foto’s en bij tekst.

Dan wordt het tijd om te zoeken naar wat afwijkt van normaal

Met beeld dat verrast, dat aantrekkelijk is, dat vragen oproept. Met geluid dat helder is. Met tekst die prikkelt en uitnodigt tot meer. De videohausse komt er aan. En dan worden alle video’s beter.

Ze moeten wel.

 

{a1062ar7391}

 

photo credit: Any clue? via photopin (license)
photo credit: La flor via photopin (license)

 

 

 

 

9 replies
 1. Kitty Kilian
  Kitty Kilian says:

  Maar krijgen we dan niet heel veel zogenaamd interessante video’s? Nog vermoeiender? Hoe leuk de vorm ook, mij gaat het ook om de inhoud. Liever een talking head met een goed verhaal dan een superfilm die alleen vorm is (zoals Marie Forleo’s dansjes). Hoe doe je dat, gewoon goed? Mag het ook minimalistisch?

  Reply
 2. Kitty Kilian
  Kitty Kilian says:

  PS nog een probleem: eigenlijk moet vooral het eerste shot nieuwsgierig maken. Dat zie je als je voorbij scrollt. Tenzij ‘ie vanzelf gaat spelen, zoals op fb nu ook. Maar dan mis je t geluid, je moet mensen dus zo nieuwgierig maken dat ze t geluid aanzetten. Hm.. Ik zie toch nog wel een belangrijke rol voor de tekst die de film begeleidt 😉

  Reply
 3. Maaike van Kempen
  Maaike van Kempen says:

  leuk artikel. denk dat je gelijk hebt ja. het is steeds gewoner aan het worden. dat video waardeloos is zonder geluid, dat is ook wel n ding ja. heb een geprobeerd te ondertitelen, maar dat vergt veel tijd/gedoe.

  en je boodschap brengt me ook n beetje van de wijs. want de lat moet dus omhoog. en als de lat te hoog is val ik weer stil. dat is juist wat ik niet meer wil want het is zo ontzettend leuk om met video bezig te zijn!

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *