Angst regeert ons

Juist als je denkt: ik zal eens even laten weten dat ik er verstand van heb blijk je iets te doen waardoor jij je wel even goed voelt maar je kijker niet.

Dit hoor je nooit als je feedback vraagt

Want niemand durft het te zeggen.

Daarom doe ik het, in deze video:

26 replies
 1. Denise
  Denise says:

  Ha Elisabeth, dank je wel de beste tip sinds jaren van wie dan ook. Echt. Grote valkuil voor experts: te veel willen zeggen. Vanaf vandaag ga ik maar 1 tip weggeven. In nieuwsbrieven, vlogs (die ik nog steeds moet gaan maken) en blogs.

  Reply
   • peter
    peter says:

    dag Elisabeth, dankjewel voor deze heel goede tip. Ik kreeg van de week van iemand te horen dat iets te lang was. Ik ”rationaliseerde” dat weg. Fijn dat jij nu ook nog eens die tip geeft. Ik ga (proberen) me er aan (te) houden.
    met filmische groet,
    Peter

    Reply
 2. Inge
  Inge says:

  Inderdaad! Eigenlijk werkt het net zoals een goed blog schrijven: één verhaallijn of één punt maken per keer. Dank weer voor je inspiratie

  Reply
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Ja bloggen en vloggen ontloopt elkaar weinig, en ook weer veel: de ervaring kijken of lezen is zeer verschillend, en omdat video zoveel zintuigen aan het werk zet is het slim de inhoud daar op aan te passen. Dank voor je reactie!

   Reply
 3. Jeannette
  Jeannette says:

  Hoi Elisabeth, ik heb een paar weken geleden eindelijk mijn eerste vlog gemaakt met slechts één tip en ben benieuwd naar je feedback 😉 Ik neem aan dat het voldoende is als ik de link van het filmje op mijn youtubekanaal in het vakje website plaats? Anders dan hoor ik het wel. Groeten, Jeannette.

  Reply
 4. Anneke Wittermans
  Anneke Wittermans says:

  Ja Elisabeth
  dat blijft een kunst een ding vertellen, inderdaad dan maak ik mensen nieuwsgierig en wie weet komen ze terug
  Dank voor je lessen, geef lekker vaak een tip en dan zie ik je wel weer verschijnen en jij mij!

  Reply
 5. Veron Goemans
  Veron Goemans says:

  Je stelt 1 tip voor Elisabeth, dan ben ik benieuwd waar jouw voorstel op gebaseerd is. Ik heb namelijk altijd geleerd dat 3 een magisch nummer is. . Ook in spreekwoorden komt 3 voor: ‘al het goede komt in 3-voud’, ‘bedenk je 3 keer voor je iets doet’ en ‘3 maal is scheepsrecht’.
  Maar het getal 3 zit ook in andere dingen zoals in ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’, ‘de vader, de zoon en de heiige geest’ en ‘waarheid, eer en liefde’ (veritas, honore, amare).

  1 tip met ‘waarde’ is voor mij overigens absoluut beter dan 3 tips zonder enige inhoud. Tips op het niveau van ‘pak een blanco stuk papier en een pen die schrijft’ maken mij niet wijzer.

  Behalve de kwantiteit van tips, waar jij de nadruk oplegt, voeg ik daar dus graag de kwaliteit van een tip aan toe.

  Reply
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Kwaliteit spreekt voor zich Veron, en voor video geldt, omdat je als kijker weinig zeggenschap hebt over het verloop van een video, dat je maar 1 ding onthoudt van een video tenzij je met pen en papier klaar zit, dan is het dus een les-video en dat is iets anders dan video-marketing. Maar wat is er tegen een serie van 3 video’s? Worden mensen echt veel blijer van dan van 1 video met 3 tips. Je kunt als maker van alles vinden maar als je kijkers het niet onthouden doe je het nog voor niks, vandaar mijn pleidooi: doe het voor je kijker, niet voor jezelf.

   Reply
   • Veron Goemans
    Veron Goemans says:

    Ai ik zat niet alleen aan video te denken maar aan tips in het algemeen. Natuurlijk bedoel jij alleen video :-). Denk dat ik op een dwaalspoor kwam omdat jij het in je video ook hebt over 125 tips waardoor ik meteen aan het geschreven woord dacht.

    Je pleidooi dat je het voor de kijker doet en niet voor jezelf ondersteun ik overigens van harte. Dat spreekt voor zich Elisabeth.

    En er is niets tegen een serie van 3 video’s, absoluut niet.

    Reply
    • Elisabeth Griffioen
     Elisabeth Griffioen says:

     Ja, ik zit vooral op video. die 125 zou lastig worden in een video inderdaad, maar toen ik ergens die titel zag zonk me wel de moed in de schoenen en ik denk dat het voor meer geldt dan video, alleen minder scherp. In een boek is veel meer ruimte natuurlijk 🙂

     Reply
 6. Joke Zonneveld
  Joke Zonneveld says:

  Geldt vast ook bij cursus info, daar ben ik een ster om teveel te vertellen. Aan de andere kant leerde ik dat wel in de marketing, om ze via een eindeloos verhaal naar een beslissing te schrijven. Ik heb gister weer zitten schrappen. In filmpjes heb ik altijd één onderwerp, nav een vraag die ik zelf stel. Ook dan is het steeds weer goed kijken wanneer het genoeg is.

  Reply
 7. Raoul
  Raoul says:

  Hoi Elisabeth, bedankt voor je tip die je geeft. Wat me wel opvalt is dat je je tip vaak herhaalt en ook allerlei argumenten geeft waarom je maar 1 tip zou moeten geven. In het begin geef je ook een tip over de vorm en dat je gewoon jezelf moet zijn. Dat je niet in een pose moet gaan staan etc. Die ervaar ik ook als tips. Hoe consistent moet je in je eigen filmpjes zijn? Het lijkt erop dat jezelf op dit punt tegenspreekt. Overigens vind ik het nuttige tips en is mijn vraag niet als kritiek bedoeld. Ik wil zelf meer met video gaan doen en kijk graag de kunst af 😉

  Groet,
  Raoul

  Reply
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Hoi Raoul, dank voor je reactie! In mijn visie is juist het menselijke is de kracht van video. Daarom toon ik naast de info ook de implementatie. En die gaat altijd gepaard met oneffenheden. Door het te laten zien wordt het toegankelijk. Heel anders dan de meeste video’s en dat is een bewuste keuze. Dat niet iedereen dat waardeert hoort daarbij. Dat is een goed teken. Fijn dat je meekijkt! Wel belangrijk: de kunst afkijken is geen effectieve leermiddel, maar het zal je wellicht een páár lastige leermomenten besparen. Veel succes!

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *