U leest dit niet. Niet echt. Of wel?

“Mensen lezen niet meer”, hoor ik wel eens zeggen.

Het leek me een nogal overdreven stelling: het internet hangt van teksten aan elkaar. We lezen de hele dag. Tweets, webteksten, onderschriften bij foto’s, tekst op foto’s. Webteksten worden door specialisten zo gefabriceerd dat we ze juist wél lezen. Zo erg kan het niet zijn, dacht ik.

Tot ik op een zonnige ochtend aan te keukentafel zat te typen en er heerlijke geuren opstegen uit de vaatwasmachine. Ik had nieuwe zeeptabletten gekocht en draaide de eerste vaat met zo’n nieuwe, zeer spannend uitziende pil die ik in het daarvoor bestemde vakje gepropt had. Gepropt, dat had een hint kunnen zijn.

Het rook al snel heerlijk in huis.

Naar schone was! Een blik op de verpakking leerde me dat deze tabletten wonderen konden verrichten voor het verwijderen van vlekken.

Te gebruiken op 40 en 60 graden. Ik hoef niet uit te leggen dat mijn borden en kopjes streeploos schoon waren en ook de binnenkant van de vaatwasmachine leek me witter geworden. Goed spul dus! Maar waarom dacht ik dat het voor de vaatwasser was?

Ik had zowel bij aanschaf als bij het openen als bij het gebruiken van het spul niet de moeite genomen de verpakking te lezen. Ze leken op vaatwasmachinepillen. Klaar.

Daar zat ik dus: ook ik, die zo van lezen houdt, doet het niet.

Ik kijk oppervlakkig naar een verpakking en stop dan met nadenken.

Research op dit gebied vertelt dat voor leesgedrag op internet geldt was we niet meer echt lezen, maar scannen. In een F-vorm. Onderstaand plaatje laat zien hoe wat het oog van de lezer ziet op een website. Op de rode gedeelten kijkt hij het langst.

 

Dus tekstschrijvers en webdesigners bijten zich vast in het aanpassen van teksten zodat de belangrijkste gedeelten in die F-vorm vallen en geven tips over het gebruik van koppen en bullets. Om ons met zijn allen bij de les te houden.

Want wij willen niet lezen: wij willen KIJKEN.

Onze gemakzucht wordt steeds beter gefaciliteerd: de hoeveelheid video op internet neemt explosief toe. En tekst leest steeds lekkerder. De letters worden groter, de zinnen korter.

Heerlijk! Maar ook ik raak dus blijkbaar verwend en nam niet de moeite om de kleine lettertje op de doos van het wasmiddel te lezen.

  • Mijn tip: ga videobloggen, vertel uit wat je doet, laat zien wat je doet. Geef het filmpje op youtube en vimeo de goede tagwoorden mee en je staat meteen hoog in Google.
  • Mijn nog veel belangrijkere tip: zorg wel dat het een goed filmpje is.

Want in onscherpe beelden en onverstaanbaar gepraat hebben we ook geen trek.

1 reply

Comments are closed.