Ik heb geen tatoeages. Om allerlei redenen*. Maar er is er één die ik eigenlijk had moeten laten zetten, way back in 2012:

“Wees voorzichtig met wat je wenst, misschien krijg je het.”

Want ik kreeg in 2016 zo ongeveer alles wat ik de jaren daarvoor zo vurig gewenst had.

Er veranderde iets heel wezenlijks in 2016: Het was het jaar dat video opeens overal was

Facebook was geen serie plaatjes en letters meer, maar een zinderende, kleurige, deinende massa met overal lachende, uitnodigende, pratende en zingende gezichten.

2016, het jaar dat volgens zo velen een moeilijk, zwaar, ronduit rotjaar was

Ik zag het om me heen: kloterige scheidingen, opspelende kwalen. Gebrek aan liefde, vertrouwen, aan veiligheid en perspectief. Niet aan video.

Hopen was niet het enige dat ik deed: ik droeg zelf een flink steentje bij aan de video-hausse van 2016. Jarenlang schreef ik het ene blog na het andere, maakte ik talloze filmpjes, allemaal met diezelfde boodschap: “Lieve lieve, lieve ondernemer: doe iets met video! Je zult versteld staan van de effecten!”

Iedereen knikte, en sommige ondernemers probeerden het. En steeds vaker kreeg ik gelijk

Kijk maar

Intussen werd mijn bij elkaar gedroomde bedrijfje in rap tempo een echt bedrijf en leerde ik steeds beter hoé het werkt, wat werkt en waarom het werkt. En hoe dat zit met zichtbaarheid, wat je dan laat zien en wat je moet met die kwetsbaarheid die maar op blijft spelen.

In 2016 waagden heel veel mensen de stap. Met een vlog, een homepagevideo, met live video op Facebook .

Ik zat er bij en ik keek er naar

En ik deed nog iets: een Rocky-achtige ronde door de woonkamer. Niet vanwege al die video. Maar omdat ik nu eindelijk kon gaan praten over wat ik echt belangrijk vind: GOEDE video. EFFECTIEVE video.

“I love it when a plan comes together”. Hannibal Smith en ik allebei.

Want het eerste gevolg was meteen zichtbaar

Jarenlang was voor vloggende ondernemers een absolute luxepositie weggelegd: hun video’s werden veel bekeken, ze kregen complimenten voor hun moed. Die voorsprong was in 1 keer weg:

Onze bereidheid om video’s te kijken is snel gedaald

Gewoon omdat ze niet allemaal interessant zijn. Dat waren ze vroeger ook al niet, maar bij meer aanbod begint dat op te vallen. De kijker wordt kritischer.

Hoe val je dan nog op, met je video? Hoe zorg je dat je niet verdrinkt in de deinende beeldgolven op het internet? Heel veel mensen die zo lekker begonnen met video kwamen er niet uit. Die stopten. Soms nog voordat hun video online stond. Soms nadat ze een paar filmpjes hadden gemaakt.

Het gaat niet meer vanzelf

Dat is tegelijk de winst en het verlies van video in 2016. Voorbeelden uit vorige jaren werken niet meer. Het is fantastisch en jammer tegelijk. En ik? Ik kom er dus ook niet meer met de aanmoediging: “doe maar gewoon, dan is het al goed”.

Ook ik moet harder aan de bak

Meer advies, meer tips, meer ideeën!

Dat er nu gewoonweg meer video is, en dat je moet zorgen dat je er uit springt betekent dat er

  • geen template,
  • geen default succes-script,
  • geen “zo werkt het altijd voor iedereen”-methode is.

Eigenheid en creativiteit worden vanaf nu steeds meer beloond

Dat is fijn, want dat betekent dat je juist ook zelf aan de slag kunt met video. Dat je juist geen reclamebureau hoeft in te huren om je bedrijf meer bereik te geven. Om te zorgen dat mensen weten wie je bent.

Als je maar een paar tips ter harte neemt

Hier komen ze, mijn wetten voor ondernemers die mensen willen bereiken met hun video’s. Voor 2017.

Besteed de tijd die de kijker je geeft nuttig

In deze tijd is 100% aandacht een schitterend en duur kado. Wie naar je filmpje kijkt geeft dat aan jou. Pak je dat kado aan om vervolgens oeverloos over jezelf te vertellen? Of geef je je kijker iets terug, een inzicht, een idee, een nieuwe ervaring? Zo wordt de uitwisseling van tijd een wederzijds positieve ervaring.

Maak het toegankelijk door te zorgen voor goed beeld en geluid

Heerlijk als je je als kijker niet hoeft in te spannen om te horen wat er gezegd wordt, of om te zien wat er gezien moet worden? Dan blijf je graag tot het einde. Pik je ook de boodschap beter op.

Wijk af van je format

Nieuwsgierig maken is de snelste manier om je kijker zover te krijgen dat ie naar je filmpje kijkt. Dan kan op heel veel manieren. Onvoorspelbaar zijn, dus elk filmpje (net even) anders, is er één van. Je kijker zou nooit moeten twijfelen of hij dit filmpje al gezien heeft.

Je perfectionisme mag even niet meedoen

Jammer. Het perfecte filmpje bestaat gewoon niet. Dus perfectionisme ook niet, in video. Tenzij je een excuus zoekt om het niet te doen.

En de allerbelangrijkste staat in deze lijst op nummer 5. Maar vergis je niet: zonder dit kom je niet waar je wilt zijn:

Wees een mens!

Dus, zie punt 4, niet perfect. Dus, zie punt 3: geen paspop, dus, zie punt 2: in beeld en dus ook, hoe graag je dat ook vermijdt, kwetsbaar. En dus, zie punt 1: met begrip voor je kijker.

Met video laat je je menselijke kant zien. De kant die iedereen graag WIL zien

De reden dat we kijken. En, de reden dat we je bellen. Dat wordt dus mooi in 2017. Ik wens je een zichtbaar jaar!

*) Bijvoorbeeld: niet kunnen kiezen welke. Ik heb dat al in een restaurant. Altijd spijt nét nadat ik besteld heb.

{a1062ar7391}