Nooit meer ‘eh’ zeggen; dit is de truc!

Ben jij goed met ongemakkelijke stiltes? Nee he? Dan zeg je vast vaak dat woordje zonder betekenis. Dat is ‘eh’…‘Eh’ dus. Of “Ehm’ en alles wat daarop lijkt. Zeg jij heel vaak ‘eh’ als je een video op neemt en merk je hoe storend dat is? Kijk dan naar deze video want daarin vertel ik hoe je zorgt dat je, wat er ook gebeurt dát niet meer zegt, zodat mensen eindelijk echt gaan luisteren naar wat je zegt.

Kijk maar:

Ga ook video’s bedenken en maken voor je bedrijf. Kom naar de workshop

Een halve dag, op een fijne locatie in het midden des lands.
Ik leer je hoe je de beginnersfouten vermijdt, hoe je je eigen video-serie ontwikkelt (om 1 video écht te weinig is) en je gaat een video opnemen. Omdat je er dan pas echt doorheen bent. Kun je na de workshop zó de wereld in met je video’s:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ben jij goed met ongemakkelijke stiltes? Nee he? Dan zeg je vast vaak dat woordje zonder betekenis. Dat is ‘eh’…‘Eh’ dus. Of “Ehm’ en alles wat daarop lijkt.

Zeg jij heel vaak ‘eh’ als je een video op neemt en merk je hoe storend dat is? Kijk dan naar deze video want daarin vertel ik hoe je zorgt dat je, wat er ook gebeurt dát niet meer zegt, zodat mensen eindelijk echt gaan luisteren naar wat je zegt.

Ik ben de Videovakvrouw. In een land vol onzichtbare ondernemers is je eigen smartphone genoeg om jezelf een podium te geven – precies voor de mensen die jij wilt bereiken.

We zeggen allemaal weleens eh. En dat is prima. Het heeft een functie. Er valt dan geen pijnlijke stilte als je even niet op een woord kunt komen.

In een gewoon gesprek, van mens tot mens dus, is het ook totaal geen probleem. Maar als je voor de camera staat? Eigenlijk wel. Want het geduld dat mensen in het met je hebben, dat hebben ze niet bij een video.

Niet zo aardig natuurlijk. Maar zo werkt het. 1 of 2 keer eh zeggen is prima, maar als je het vaker doet, dan heeft je kijker niet zoveel zin om te blijven luisteren. Die denkt:

  • Die komt een beetje aarzelend over
  • Waarom moet ik wachten tot jij bedacht hebt wat je wilt zeggen?

Dus je kunt maar beter stoppen met eh zeggen. Niet in je gesprekken, daar is het prima, maar wel in je video’s. Hoe doe je dat?

Mensen die mij ‘in het echt’ ontmoet hebben weten dit: ik ben een enorme eh-zegger, maar niet in mijn video’s! Wat is het verschil? Als ik een video opneem dan heb ik een afspraak met mezelf. Natuurlijk ben ik goed voorbereid: ik weet al wat ik wil zeggen dus ik hoef niet meer ter plekke na te denken wat ik eigenlijk wil delen. Dat scheelt al een stuk of 20 eh’s. Maar ik heb dus ook die afspraak met mezelf, een harde afspraak: als ik niet weet wat ik wil zeggen, dan zeg ik niks. Dan maak ik geen enkel geluid.

Dan valt er soms wel een stilte. Maar: een ‘Eh’ is heel lastig weg te knippen uit je opnames, en een stilte: heel gemakkelijk. En even zwijgen is ook veel minder storend dan zo’n ‘eeeeeeeehhhhh’.

Sinds ik die afspraak met mezelf heb lukt het me om geen eh te zeggen. Al jaren. En iedereen die zijn video’s zo maakt als ik dat doe – mijn cursisten dus, die zeggen ook geen eh. Kwestie van weten hoe je dat aanpakt dus