Ik kreeg een mail. Dit stond er in:

“Geweldig als jij mijn video maakt, Elisabeth. Maar ik wil ook zelf een video kunnen maken als ik iets leuks meemaak of iets bijzonders wil delen. Anders blijf ik afhankelijk van jou.”

Je laten helpen is prima. Afhankelijk zijn niet

En omdat elk moment van de dag een goed videomoment kan zijn is het beter om voorbereid te zijn. Ook qua spullen. Elke keer een cameraploeg voor laten rijden als jij een filmpje op wilt nemen is veel te duur,  dat vinden ook grote bedrijven. Daarom een nieuw overzicht van handige spullen voor als je video’s op wilt nemen met je smartphone:

Werk met een microfoon die je inplugt in je telefoon

Je zet het microfoontje vast op je kleding, ongeveer 20 cm van je mond en je klinkt altijd overal boven uit, ook al sta je midden op de kermis.

En ze zijn echt niet duur. Deze al helemaal niet:

Heb je al een microfoon maar is die niet speciaal voor smartphones en vind je het toch zonde om weer een nieuwe te kopen? Check dit verloopkabeltje dan. Dat verbindt elke andere microfoon aan jouw smartphone.

Denk je nu: huh, dat past allemaal niet in mijn iPhone, want die heeft geen gaatje voor zo’n stekkertje (wij noemen dat een minijack)? Dan heb je dit ding nodig. Je kreeg die bij je telefoon, maar je raakt ‘m gemakkelijk kwijt. Een nieuwe bestellen is snel gedaan (kost je een tientje):

Voor een Andoid -smarthone heb je vaak een verloopstukje van mini-jack naar USB-c nodig. Check jouw telefoon en vraag desnoods advies.

Heb je een Huawei, Fairphone, Motorola of Samsung S20? Dan werkt soms geen enkele microfoon die je in kunt pluggen. Kies dan een microfoon die je aansluit via Bluetooth. Zoals deze:

Vaste hand nodig? Die hebben wij als ademend mens namelijk niet. Dus daar is deze voor. Je wordt er met spoed verliefd op: de selfiestick op pootjes die je tot wel 175cm kunt uitschuiven (handig!)

Wil je binnen filmen en is er geen raam in de buurt (of maar 1 op een onhandige plek), vul dan het licht dat er is aan met dit fijne flexibel te gebruiken lichtsetje, door mij persoonlijk samengesteld:

Heb je echt veel meer licht nodig als je binnen filmt en als er buiten ook weinig icht is, ook voor je webinars en cursus-video’s kies dan voor 1 of 2 van deze fijne softbox-lampen:

Kan het allemaal wat eh, mooier? Professioneler misschien?

Cinematografischer zelfs? Spullen een echte regisseur waardig. Tenslotte worden er hele speelfilms opgenomen met smartphones. De camera op je smartphone is uitstekend. Werkt bijna altijd en overal keihard om er het best mogelijke beeld uit te slepen. Houd je van hele goede kwaliteit, zelf veel extra kunnen regelen en focus verleggen, kortom, ben jij een beeldfreak die er een hobby van maakt? Dan kan het beter. Er is een app die van jouw smartphone een camera maakt met heel veel mogelijkheden. Beter beeld, meer te kiezen. Een betaalde app die leuk is om te hebben:

Filmic Pro

En hoe zit dat met geluid?

Wie graag zonder kabels werkt, of meer afstand nodig heeft dan 5 meter kan denken aan een zender. Degene die in beeld is krijgt een microfoon en een kastje dat het geluidssignaal naar de ontvanger zendt, die weer aangesloten is op je camera of smartphone. Dit is een heel fijn setje. Het ene kastsje is de microfoon, wat betekent dat je dat aan je kleding bevestigt. Dit is de Rode Wireless GO II Single:

Vind je dat kastje lastig of lelijk (zoals ik), plug daar dan een extra microfoon in, de bijpassende Rode Lavalier Go, dan heb je een echt geweldig, goed klinkend en handig geluidssetje:

Gebruik je deze met je smartphone? Dan moét je dit koppelstukje gebruiken, anders heb je niets aan deze set:

Dit simpele niet zo heel dure kabeltje zorgt ervoor dat je smartphone wéét dat jij een externe geluidsbron hebt aangesloten. Heb je deze niet, en wel geïnvesteerd in die Wireless Go, dan hoor je alsnog niets.

Te duur? Deze is heel vriendelijk geprijsd en óók prima, het is de Boya WM4, ook verkrijgbaar met 2 kastjes zodat je een gespek kunt opnemen. Je krijgt er 2 kabeltjes bij: 1 voor je smartphone en 1 voor je videocamera. Dan heb je dus dat koppelstukje niet nodig.

Hangt je tong al op je schoenen?

Voel je de hebberigheid al bezit van je nemen? Totally begrijpelijk. Maar let op dit:

de markt voor dit soort spullen is en blijft in beweging. Wat de ene week nieuw en totally cool is, kan snel ingehaald zijn door iets nieuwers en mooiers. Zo gaat dat door en door en door. Gelukkig maar.

Wat wel blijft; dat video die raakt altijd draait om mensen

Mensen met menselijke dingen zoals enthousiasme, vakkennis en imperfectie. Van al die dingen heb je al voldoende.

Veel succes!

P.S.:

veel mensen hebben alle spullen in huis en maken tóch geen video’s. Of niet de goede. Dat doet bijna niemand vanzelf. Daarom is een training of een workshop om een plan te maken voor video voor je bedrijf de allerslimste investering die je kunt doen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *