Montage. Is dat voor pietlutten?
Ooit je badkamer laten verbouwen? Wat bleef je bij? De troep!
En het feit dat de vloer niet helemaal recht is, gok ik. Zo werkt het vaak: wat wel gelukt is valt niet op.
Bij televisie heet dat stiefkindje: montage.
Volkomen essentieel, maar, als het goed gedaan is, onopvallend. Tegelijk is er geen tijdrovender werk dan het monteren van een film. En omdat tijd geld is, wordt daar door producenten graag op beknibbeld. Maar niet alleen door producenten. Ook mensen die zelf een film voor hun site maken slaan deze fase het liefst over.
Montage in zijn simpelste vorm is het begin en eind van een verhaaltje dat iemand in de camera vertelt knippen. Dat kan zelfs nog in Youtube. Maar eigenlijk vinden de meeste films hun vorm pas echt in de montage. Ook materiaal waarvan je denkt: MISLUKT! kan in montage nog tot een heel mooi filmpje gemaakt worden.
De Videovakvrouw is ooit zelf bij televisie begonnen in de montage. Omdat je daar leert wat je nodig hebt om een goed verhaal te vertellen. En zo zijn er meer regisseurs die achter de knoppen begonnen. Zo ook John Rutten. Nu regisseur van hele strakke commercials en prachtige televisieprogramma’s, maar ooit alleen in een montageset. Bij nacht en ontij. Hij vertelt in deze videoblog meer over wat hij het belang van montage vindt.
Spoiler: hij is vóór.