Hoe voorkom je dat je kijker ervandoor gaat?

5 ijzersterke manieren om de aandacht vast te houden

Ik heb het altijd als ik iemand de weg gevraagd heb. Ook als ik écht verdwaald ben: wegzappen.

“Je gaat aan het eind van de weg links, en”……. weg ben ik. In gedachten. Als de uitleg voorbij is zeg ik: “nou super, hartelijk dank!” En ik loop/fiets/rijd quasi doelgericht weg. Hopelijk in de goede richting. Ik zou het niet weten. Want ik heb niet echt geluisterd.

Waardeloze gewoonte. Kostte me uren van mijn leven. Gaf me de reputatie van notoir verdwaler.

Toch blijft het zo. Het is gewoon zo saai, zo’n opsomming. Ik kan mijn aandacht er niet bijhouden. Ook al is het in mijn belang.

Het is een bekend fenomeen.

Kijkers zappen weg. Op televisie, en op internet

Korte aandachtsboog. Haast. Veel dingen tegelijk. Dan moet het wel heel belangrijk zijn, voordat we ons overleveren aan andermans verhaal.

Dat betekent dat je verhaal verrekte goed moet zijn,

wil je ons tot het eind vast kunnen houden. Dat je kijker het idee heeft dat er iets te winnen is, hij iets terug krijgt voor de tijd die hij steekt in het luisteren.

Kostbare seconden en minuten.

Als iemand je de weg wijst, of een saai verhaal afsteekt op een netwerkborrel, dan kun je niet weglopen. Niet meteen tenminste.

Als je een video kijkt en het is saai, dan klik je die weg. Hupsakee

Maar als jij die video gemaakt hebt, als je er jouw kostbare tijd, geld, expertise en liefde in gestopt hebt, dan moet dat dus niet gebeuren, dat wegklikken. Want dan is de kans dat je kijker doet wat jij wil klein.

Dus hoe voorkom je dat je kijker afhaakt?

1. Gebruik geen intro met je logo. En al helemaal geen animatie

Heel veel mensen willen zo’n intro. “Voor de herkenbaarheid” zeggen ze dan. Zodat je weet van wie het is. En omdat het professioneel staat. Televisieprogramma’s hebben ook een leader, tenslotte.

Feit is: televisieprogramma’s hebben een leader om te zorgen dat je er aan komt hollen als je die hoort. Voor de mensen die nog op de wc zaten. Die nog koffie aan het zetten zijn. Zodat ze klaar zitten als het echt begint. Op internet zijn mensen er altijd al, als het begint. En: waarom zou je je kostbare eerste 5 seconden aandacht die jouw kijker je geeft, vermorsen met iets dat waar hij niets aan heeft?

Grijpen moet je ze, vanaf het eerste frame

Want als de eerste secondes niet interessant zijn haken de meeste kijkers af. Ze hebben geen zin om te wachten tot het misschien leuker wordt.

Misschien denk je nu: nee, Videovakvrouw. Mijn kijkers niet. Dat zijn nette mensen. Beschaafd. Geïnteresseerd. Die blijven echt wel kijken.

Misschien één keer. Omdat ze hoge verwachtingen hebben. Omdat jij het bent. Maar de keer daarna? Nette mensen houden er ook niet van, als je hun tijd vermorst. En niemand die weet dat ze wegklikten. Dus ze doen het. Ook slimme mensen. Juist slimme mensen.

2. Zorg dat het leuk is

Dat je video een genoegen is om naar te kijken en te luisteren. Dat het er goed uitziet, dat het uitstekend verstaanbaar is. Dat het afwisselend is. Ook hier geldt: leg je kijker in de watten. Laat m niet ploeteren. Want dan, nou ja, je weet het.

Klik.

3. Maak een spanningsboog

De beste manier om mensen tot het einde aan je lippen te laten hangen is zorgen dat ze willen weten wat er dan komt. Hoe het verder gaat. Door iets te vertellen over wat er aan het einde komt (zonder echt te onthullen). Door zelfs iets te doen waarvan niet duidelijk is hoe het afloopt. Doordat ze het idee hebben dat er elk moment iets onverwachts kan gebeuren.

Eist enige durf en fantasie. En misschien was mislukte experimenten. Wel een garantie voor lol en veel aandacht.

4. Laat beeld en tekst elkaar ondersteunen

Veel video’s zijn als een pratende foto. En het werkt als een tierelier. Er kan wel meer. Met de keuze van je achtergrond kun je ook wat je zegt ondersteunen. Een dokter in een ziekenhuis. Een timmerman met een hamer en een plank in zijn handen. Of juist iets verrassends. Misschien moet je het zelfs wel uitleggen, waarom je zit waar je zit.

poesmethamer

Hoi, ik ben Poekie en ik ben eh…

Feit is, als beeld en inhoud elkaar ondersteunen, dan krijg je 1+1=3. Dan wordt wat je vertelt beter begrepen en beter onthouden.

5. Wees een mens

Van vlees en bloed. Beweeg, lach, maak fouten. Gooi je koffie om. Baal daar openlijk van.

koffieineenkopje

Toen alles nog goed was:

Perfectie is intimiderend en ontmoedigend voor de kijker. Het brengt je dus niet dichterbij. En dichterbij, dat is nou net waar je moet zijn.

Een baken voor de verwaalde kijker.

 

{a1062ar7674}

 

 

photo credit: horseman7869 via photopin cc en goya via photopin cc en Hummy via photopin cc

 

10 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *