“ik vind 2022 tot nu toe echt helemaal niks aan’

zei ik in mei tegen mijn bff – die ik nog ken van mijn eerste videocursus lang geleden. Ze had niet echt een antwoord. Het was dan ook geen vraag. Zelf vond ze het ‘best meevallen dit jaar’.

Maar ik dus niet

Of het nu kwam omdat ik rond kerst 2021 opeens een soort moeder voor mijn eigen bejaarde moeder had moeten worden. Of doordat ik een plan had dat een enorme hoeveelheid werk met zich meebracht. Of kwam het door alles wat er verder in de wereld gebeurde? Hoe dan ook: ik stond schrap voor een ramp.

Als ik mijn nagels liet doen vroeg ik me af: kan deze kleur bij een begrafenis?

Als mijn telefoon ging dacht ik: ‘wat is er mis?”. Als ik wakker werd: “doe ik wel genoeg?”

Toch zette ik de ene voet voor de andere. Vooruit, vooruit

Gaf training na training. Schreef les na les. Maakte de ene video na de andere. Daar had ik vaak wél plezier in. Maar soms ook niet.

“Vind je 2022 al leuker?” vroeg de bff in de zomer. “Nee, niks an” appte ik terug. “Maar het komt wel goed.”

Nu is het eind van het jaar in zicht en kijk ik verbaasd terug: dit jaar heeft me ontzettend veel gebracht.

Lessen, inzichten, geluk. Vriendschap. Volgers

Klanten die ook weer vruchten plukken van waar ik ze bij help. En nieuwe stappen die ik een jaar geleden niet aan zag komen. Zelfs over de grens. En ik zie wat het was, dit jaar: groeien ís niet altijd leuk.

Drie lessen uit mijn ‘stomme’ 2022:

(en nog 1 extra inzicht dat mensen altijd pas geloven als ze het zelf meemaken)

LES 1
Je hoeft niet in de juiste stemming te zijn om filmpjes te kunnen maken die je helpen aan nieuwe klanten en bereik.

Het kan ook als je verdrietig of gestrest bent. Video is geen kijk-mij-eens-perfect-zijn-show. Het gaat om je boodschap, en helemaal niet om jou.

LES 2
Een goed idee kan werkelijkheid worden als je maar begint en domweg de ene voet voor de andere zet. Steentje voor steentje bouw je ook een huis.

Zo kwam die cursus (Top of Mind met Video) er. Ik maakte me zorgen, voordat ik begon: zou het wel werken? Te veel, te moeilijk, of juist te simpel? En, ook na 8 jaar lesgeven in video’s maken en duizenden tevreden cursisten: leg ik het wel goed uit? Inmiddels weet ik: ja. Het werkt.

LES 3
Alles op internet lijkt wel nep tegenwoordig en dat wordt met de komst van gratis a.i. niet minder. We vinden het leuk (handig! Gratis!) en tegelijk is het een verarming. Want IEDEREEN WEET DAT JE JE STUKJES KUNT LATEN SCHRIJVEN DOOR EEN PROGRAMMA. Wie heeft er dan nog zin om een tekst te lezen? Wie wil er nog een video van een kapotgefilterd mens zien?

En: wie of wat kan je nog wél vertrouwen?
Echte mensen dus. Met hun eigen stem, kennis en ervaring. Mensen die geloven dat ze er mogen zijn en dat ze iets waardevols te melden hebben.

Met je eigen kop in beeld en je eigen stem in je microfoon. Daarmee bouw je het vertrouwen dat nodig is om voor jou te kiezen. Video is dus belangrijker dan ooit. Maar wel zonder masker. Dat kan je namelijk prima hebben.

LES 3B:

Het is gezond voor je zelfbeeld om jezelf te zien en te horen. Als je een laag zelfbeeld hebt en heb gaat het toch aan dan kan je als je je opnames terugziet maar tot 1 conclusie komen: daar zit gewoon een mens iets te vertellen over iets waar ze verstand van heeft”. Die mag, sterker nog, die moét er zijn.

Wat leerde jij in 2022? Deel het met ons, in de reacties onder deze post. Dankjewel alvast!

En mijn moeder? Die heet nu officieel een kwetsbare bejaarde. Maar halverwege 2022 pakte ze wel de regie over zichzelf terug. “Ik red me wel” zei ze. En dat klopt. Ze wordt goed verzorgd en we zijn dankbaar voor haar extra tijd.

10 replies
 1. Elise Bakker
  Elise Bakker says:

  In 2022 leerde ik, wederom, niet op te geven en door te gaan met mezelf en mijn vak grafische vormgeving onder de aandacht te blijven brengen. O.a. via mijn nieuwsbrief, mijn ‘eigenste’ BLOW magazine en als afsluiter, zowaar op basis van een scriptje, dankjewel Elisabeth, een Kerstvideo de ether in te slingeren. Nu de klanten nog haha, want dat was 2022 voor mij ook een stom jaar! Enfin, we zullen doorgaan. Iedereen en laaiend succesvol jaar gewenst. 2023 wordt t helemaal!

  Reply
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Vormgeving is zo belangrijk! Doorgaan dus. De weg vormt zich zo lang je in beweging blijft, zeg ik, op het gevaar af dat je me zweverig vindt 🙂

   Reply
 2. Nathalie Meesters
  Nathalie Meesters says:

  Ik vond 2022 ook een enerverend jaar. Ik ben begonnen met mijn eigen coachingspraktijk. Het is zoeken naar wie ik ben als coach, maar ook als ondernemer. Ik leerde veel! Bouwde mijn eigen website, leerde filmpjes maken, ging naar netwerkborrels, gaf workshops. Allemaal om mezelf zichtbaar te maken. Helaas kom ik ook tot de conclusie dat het opbouwen van mijn zichtbaarheid een lange adem vraagt en dat ik in het nieuwe jaar ook weer op zoek moet naar een baan voor erbij. Dat ga ik doen met gemengde gevoelens. Ben ik trots op alle stappen die ik heb gemaakt: Zeker! Maar baal en ben ook verdrietig dat het nog niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. Dus met een lach en een traan sluit ik dit jaar af! Benieuwd wat het nieuwe jaar gaat brengen.

  Reply
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Heel veel goede stappen gezet dit jaar. En goede video’s! Maar om je in te nestelen in het hoofd van je doelgroep is meer tijd nodig. En je gaat zeker merken dat je inspanningen niet voor niets geweest zijn. Het lijkt bij anderen soms gemakkelijk te gaan maar neem van me aan: iedereen voelt dit zo in het begin. Alsof je onderaan de Mount Everest staat. Stap voor stap ‘domweg’ doorgaan werkt wel echt.

   Reply
 3. Kitty Kilian
  Kitty Kilian says:

  Dan ben ik heel benieuwd hoe dat volgend jaar met jou gaat!

  Ik heb zelf geen idee van hoe het in 2022 was. Best leuk, achteraf. Mijn writer’s block is ook nog eens vanzelf voorbij gegaan. Ik was geloof ik meer bezig met de werledpolitiek, en die was minder.

  Mastodon is een prettige nieuwe aanvulling op mijn social media. Daar komen nieuwe ideeën uit. Ook fijn.

  Reply
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Volgens mij merkte ik het omdat ik het niet leuk vindt. Dat heb ik andere jaren niet zo gehad. Maar achteraf stond ik zo in de zorg-stand dat ik mezelf vergat. Nu ja. Daar is de kerstvakantie voor.

   Reply
 4. Marina Morks
  Marina Morks says:

  Hoe was 2022… Goede vraag. Ik begon vol enthousiasme, maar ben mezelf weer vol gas voorbij gerend. Mmmm, had ik mezelf niet beloofd dat niet meer te doen? Daar op de (bijna) laatste dag van het jaar achter komen is ook een inzicht toch? 🙂 Als ik terugkijk ben ik wel enorm gegroeid, als mens, als ondernemer en vooral mijn kennis. Sinds een paar weken krijg ik niet langer zo’n knagend gevoel als ik denk aan het maken van mijn (eerste!) online training, maar kan ik niet wachten er vol voor te gaan. De stukjes lijken op zijn plek te vallen en daar heeft 2022 aan bijgedragen. Misschien moest 2022 gewoon een rommeltje zijn, zodat we 2023 helemaal ons jaar kunnen maken! Ik wens je een geweldig jaar toe 😀

  Reply
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Dankjewel voor je reactie Marina! Ik herken dat aanhikken tegen het maken van je eerste online training erg goed. En toch is het ontzettend leuk, als je maar eenmaal begonnen bent… Veel plezier en succes daarmee in 2023!

   Reply
 5. Leia Smit
  Leia Smit says:

  Dankjewel voor je inzichten Elisabeth! Ik vond 2022 ook niet een geweldig jaar, maar ons youtube-kanaal heeft wel de 1000 abonnees gehaald dit jaar en inderdaad, vinden mensen het wel wat? Zitten ze wel op ons te wachten, met dat geïmproviseerde, onprofessionele gedoe? Ja dus. Mensen vinden het leuk en zijn zelfs massaal sokken gaan breien. We verkopen dan wel niks, we geven alleen plezier weg en dat geeft enorm veel voldoening. Dus eigenlijk was het best een fantastisch jaar, met nog oneindig veel nieuwe mogelijkheden in het verschiet. Dankjewel voor je supernuttige filmpjes, die ook nog zo leuk zijn! Ik blijf in ieder geval zeker kijken, ook in 2023!
  Liefs, Léia

  Reply
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Beste Leia,

   dankjewel voor je reactie en van harte gefeliciteerd met de 1000 subscribers en ik denk dat het nog wel veel meer kan worden want het plezier straalt eraf. Ik blijf ook abonnee van jullie!

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *