De kwetsbaarheid van de Videovakvrouw

Het scheen dat er iemand iets lulligs had geschreven. Over mij. Over mijn site. Of mijn filmpje. Of allebei. Soms gebeuren die dingen zonder dat je het weet. Beter eigenlijk. Tegen lulligheid is toch niks in te brengen.

Weerloos ben je, met je kop boven het veld

Iedere Jan met de korte achternaam kan, als zijn pet er naar staat, jou haarfijn en voor iedereen zichtbaar in kleine stukjes hakken. Met een mening, een oordeel, of met regelrechte onzin.

Dat ik het wist kwam omdat ik een mail kreeg. Van een vriendin die het gelezen had. Met een (ongetwijfeld milde) omschrijving van het stukje. Ik moest even zoeken wat ik nou precies voelde. Een half uur of zo.

 Twee jaar geleden had ik het héél erg gevonden

Was ik door schaamte overmand onder een steen gekropen.”Zie je wel, ik moet dit niet doen” had ik gedacht. “Ik ben hier gewoon niet leuk genoeg voor.”

En nu?

Ik moest dus even zoeken. En toen vond ik het: het deed géén pijn. Ik kon er zelfs om gniffelen. Blijkbaar went het.

Kom maar door mensen!

“Kwetsbaarheid is een keuze!”

Iedereen die zijn nek uitsteekt loopt dit risico

Iedereen met een website, een foto, en vooral iedereen met een mening. En het allermeeste: iedereen met een video. Dat is pas echt kwetsbaar. Dan kunnen ze ook je haar, je jurk, je accent en je schoenen afzeiken.

Voor veel mensen is dit de reden om zich koest te houden

En ergens hebben ze wel gelijk. Wie doet dat nou, zich zo uitleveren? Kan het zonder?

Het antwoord is ja. Natuurlijk kan dat. Voor mij niet, want ik ben nu eenmaal van de video. Maar voor anderen wel. Gewoon met een tekst en een foto. Dan komt het moment van oordelen pas als je elkaar in het echt ziet.

Hoe erg is het eigenlijk?

Zelf denk ik ook wel eens iets onaardigs. En Twitter stroomt soms over van de makkelijke en gemene oordelen. Vooral tijdens tv-programma’s als Ik Vertrek of Boer zoekt Vrouw:

4

 

5

 

7

 

8

 

Het is een hobby, dat afzeiken van anderen. Ook al is het niet fair

Gelukkig zijn er nog een paar mensen die iets positiefs zeggen. Die vallen wel een beetje weg, want meestal is positief minder grappig:

b

 

a

Het is nu eenmaal zo

Met je video steek je je nek uit. Soms zegt iemand er iets lulligs over. Daar is geen bal aan. Maar het is ook niet erg.

Er is ook een positief effect: Die mensen uit Ik Vertrek hebben ongetwijfeld een bloeiende fietsverhuur de komende zomer. Boeren die nooit een vriendin hadden vinden de liefde van hun leven. Het positieve effect van in beeld zijn is nog steeds heel groot.

Voor iedereen die jou stom vindt is er ook minimaal één iemand die jou leuk vindt

En belangrijker nog: iemand die jou zijn zieleroerselen, teksten, presentatie of ander essentieel onderdeel van zijn bedrijf toevertrouwt. Zeker na het zien van je filmpje.

Dat het soms tegen een zeer been is, is vooral een teken dat het werkt.

 

 

 

 

photo credit: helenbar via photopin cc
en anyjazz65 via photopin cc
16 replies
 1. Veronique
  Veronique says:

  Voor iedereen die jou stom vindt zijn er in jouw geval minstens 10 die je leuk vinden. Gaaf blog weer, de angst van velen exact in de kern geraakt. Top!

  Reply
 2. Nicole
  Nicole says:

  Goed verhaal weer! En herkenbaar. Toen mijn video online stond, kreeg ik als commentaar: ‘goh, jij bent toch zo introvert waarom moet je dan op video?’ (Alsof er een verband is tussen online zichtbaarheid en introvertzijn, dus niet). ‘Wat een zelfverheerlijking.’ ‘Je kijkt moe.’ ‘Je hoort je accent af en toe’ etc etc.

  Maar…. de klanten die zich daarna bij mij meldden, zeiden: ik heb je filmpje gezien en ik wil graag met je werken. Je lijkt me een leuk mens. In het gesprek dat daarna volgt klopt het dat deze klanten ook mensen zijn die bij mij passen. Ze hebben het gevoel dat ze je al een beetje kennen. Dat is het grote voordeel van video.
  De mensen die je stom vinden op video slaan je over, die zoeken verder. Prima! Want die passen dan niet bij je.
  Want de klanten die ik nu heb en die mijn video hebben gezien, zijn hele leuke klanten, klanten die bij mij passen omdat ze mij en mijn verhaal hebben gezien en gehoord. Video werkt voor mij dus heel goed.

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *