1. Hoe lang ben je al de Videovakvrouw?

Ik ben De Videovakvrouw sinds april 2013. Toen was ik al 22 jaar bezig met video en filmpjes maken.

In  1991 deed ik een videocursus. Ik wist totaal niets van shots, filmen en monteren. De eerste avond staat in mijn geheugen gegrift: hoe blij ik was dat ik wist dat je alles kunt maken wat je wilt, ook zonder woorden, en hoeveel je kunt vertellen met dat samenspel van bewegend beeld, geluid, muziek en tekst. En sinds de smartphone is het maken van video’s voor iedereen mogelijk.

2. Waarom ben je dit gaan doen?

Toen ik begon met video’s maken voor ondernemers had ik niets: geen opdrachten, geen ervaring met acquisitie en ook zat mijn hele netwerk in mijn vorige werkkring: de televisie. Geen ondernemers dus. Toen ben ik ondanks dat ik het enorm eng vond filmpjes online gaan zetten waarin ik vertelde over mijn ervaring en kennis over video. En ik was verbaasd door de enorme impact: snel had ik het drukker dan met lief was en dacht ik wel eens: deze video zou je ook zélf kunnen maken, als je wat basiskennis en een goed idee hebt. De kunst is om te weten waarvoor je een videomaker moet vragen en wat je zelf kunt doen en aan die kennis ontbreekt het, bij bedrijven, communicatieprofessionals en ondernemers.

Voor mij een reden om me te gaan specialiseren in videostrategie en het zelfredzaam maken van mensen die “iets met video willen”, zodat je hun keuzes zelf slim gaan maken en altijd zelf de regie over hun video’s houden, of ze ze nu zelf maken of het laten doen.

3. Wie zijn jouw klanten?

Als je je bereik en de band met je doelgroep snel wil verbeteren zodat er meer nieuwe klanten binnenkomen en bestaande klanten weer op het idee komen meer met je te gaan doen is een videoserie een geweldig middel. Zonder strategie brengt video je niets. De mensen die met mij werken zijn serieus met hun bedrijf en hun omzet bezig. Het zijn kleine en middelgrote bedrijven, zzp’ers die meer opdrachten willen, en ook instellingen als gemeentes die in hun communicatie meer met video willen doen omdat ze daar meer effect van verwachten dan van tekst.

4. Moet ik tegenwoordig een Youtube-ster worden om succesvol te worden?

Je hoeft echt geen duizenden abonnees te hebben op Youtube zoals veel vloggers en gamers dat hebben. Dat krijg je ook alleen als je je daar vol op toelegt en een bedrijf moet gewoon omzet blijven draaien.

Als je video’s maakt die mensen raken heb je maar weinig views nodig voor resultaat: iedere kijker is een potentiële klant. Dan zou de boel bij miljoenen views dus al snel uit de hand lopen.

Effect heb je als je de video daar terecht laat komen waar je doelgroep is. Vaak is dat niet Youtube, maar Linkedin, Instagram of Facebook of juist je website en nieuwsbrief. Mensen die je video gekeken hebben voelen meteen dat ze je al ontmoet hebben, ook al hebben ze je nooit “in het echt” gezien. Daardoor is de drempel om contact op te nemen heel klein geworden.

5. Kan jij je werk wel doen als je niets weet van mijn vak en wat ik doe?

Wat ik in mijn eerdere werk als tv-maker leerde is kijken en denken als een onbevooroordeeld kijker: ik verplaats me in jouw publiek. Daardoor stel ik de vragen waarvan jij al denkt: “dat weet toch iedereen?” En ik help je om die kennis waar jouw doelgroep om zit te springen om te zetten in aantrekkelijke video’s.

6. Waarin verschil je van andere video-experts?

Iedere video-expert is anders, als mens en ook in ervaring zit veel verschil. Doordat ik 15 jaar lang tv-programma’s maakte weet ik veel van video en een goed verhaal vertellen met beeld en geluid. Als historica (ik studeerde af in Economische en Sociale geschiedenis) weet ik veel over hoe je een goed verhaal maakt, of dat nu over textielondernemers in de 18de eeuw (mijn afstudeeronderwerp) of over ondernemers van nu gaat. Wat voor mij nieuw was toen ik zelf ondernemer werd was marketing en vooral: zelf zichtbaar worden.  Toen ik aan de slag ging met video’s voor mijn eigen bedrijf, met mezelf in beeld, bleek dat de tv-ervaring ervoor zorgde dat mijn bedrijf snel groeide door die video’s. Daarna leerde ik in de praktijk over wat wel en niet werkt, en hoe je social media gebruikt om je video’s te laten zien aan je doelgroep.

7. Werkt video echt?

Ja. En ik ben allang niet meer de enige die dat zegt. Ook grote bedrijven, die lang terughoudend waren vanwege de investering, zeggen nu: “doe zoveel mogelijk met video, want je betrekt je kijker bij je product zoals een tekst nooit zal doen.”

Trouwens, ik ben vooral overtuigd omdat ik het zelf merk: ik word vaak aangesproken door mensen die zeggen dat ze graag naar mijn filmpjes kijken en daar blijft het niet bij; heel veel mensen komen bij mij een cursus of traject doen om zelf ook meer impact voor hun bedrijf te gaan maken met video.

8. Voor welk bedrijf of bedrijfstak is jouw oplossing helemaal niet geschikt?

Delen wat jouw bedrijf of organisatie uniek maakt is voor iedereen een goed idee. Als je vreest voor de kwetsbaarheid die dat met zich meebrengt en dat totaal weigert aan te gaan (ook al werkt het meer voor dan tegen je) of als je niet bereid bent een leercurve mee te maken is het beter af te zien van video.

9. Wat verwacht je van mij als ik met jou ga werken?

Zie mijn antwoord op vraag 8: video is persoonlijk, dat is de kracht en tegelijk: daardoor kan je niet echt andermans voorbeeld, hoe je dat ook bewondert, exact volgen. Het is aan iedereen om zijn of haar eigen beste video-format en workflow uit te vinden. Dat kost tijd en af en toe zul je niet tevreden zijn, waardoor je volgende productie weer een stuk beter wordt. Het eerste halve jaar is het zoeken, en soms daarna ook nog. Veel impact maken doe je wel met video, maar moeiteloos wordt het niet.

10. Wat voor reacties kan ik verwachten als ik met jouw hulp bezig ga met video’s maken voor mijn bedrijf?

Als ik mijn werk goed doe zeggen mensen niet: “wat moedig dat je dit doet!”, want dat is eigenlijk geen compliment. Je video is pas echt goed als je kijker reageert op de inhoud, op wat je zegt en wat je kijker meegeeft. Dan is die kijker namelijk te geboeid door jouw verhaal om nog te letten op je haar, je bloesje en of je wel goed uit je woorden komt. Dan kom je dus echt door die lens heen en maak je contact met je kijker en is je video niet meer “een filmpje” maar een beleving. Dan heb je dus effect voor je bedrijf.

11. Mijn zoon is ook handig met een camera en montage. Kan hij dit voor me oplossen?

Super als er iemand is die je kan helpen met video! Dat kan ook een collega of een vriend zijn. Let wel: de meeste kinderen en niet-marketing-specialisten hebben wel minder kennis van en gevoel voor de video waarmee je ook nog nieuwe klanten maakt. Dus als je zoon je helpt met filmen en monteren voorzie ik jullie graag van de o zo belangrijke basiskennis daarover én ik denk graag met je mee over je strategie.

12. Ik ben niet technisch. Moet ik hier dan wel aan beginnen?

De techniek-kant van video is niet echt moeilijk. Wie een stekker kan inpluggen en een schroef kan aandraaien zit al snel goed. Wat ik wel verwacht is dat je het gewone gebruik van je computer snapt. En dat je zelf uitzoekt hoe je je video van je telefoon op je computer zet. Ik verwacht dus geen hogere wiskunde, wel zelfredzaamheid met laptop en smartphone, of dat je iemand kent aan die je om hulp kunt vragen. En dat je de nieuwsgierigheid hebt om iets nieuws te leren. Het technische valt mijn cursisten overigens vaker heel erg mee dan tegen.

13. Hoe lang duurt het voordat ik iets terug zie voor het geld en de tijd die ik hier in steek?

Het kan heel snel gaan, en het kan een paar maanden duren voordat je de juiste toon en vorm vindt. Hoe meer tijd je er in steekt aan het begin, hoe groter de opbrengst, maar reken er niet op de je met 1 video de wereld (of Nederland) verovert. Het kost wat tijd om uit te vinden was precies de juiste informatie in de juiste dosering voor jouw doelgroep is. In de tussentijd heb je een steile leercurve doordat je al doende leert.

14. Verdien ik mijn investering  in een programma van jou wel helemaal terug?

Je verdient terug wat je er in stopt, zo lang je niet afwacht maar actie onderneemt én door weet te zetten ook al gaat niet alles vanzelf. Na een tijdje ga je zeker ook merken dat je je minder vaak hoeft voor te stellen, want mensen “kennen je al van je video’s”. Met video bereik je mensen die jou op geen enkele andere manier ontdekt hadden kunnen hebben: ze wonen aan de andere kant van het land, of in een ander land, ze zaten niet in je netwerk, maar toch zit je op een dag met een kop koffie en een ondertekende offerte bij ze aan tafel. En dat gebeurt je niet 1 keer, die video’s doen dit jarenlang voor je. En verdien je je investering tientallen keren terug.

15. Moet ik net zulke filmpjes gaan maken als jij?

Video is creatief en uniek. Je maakt er iets mee dat niet te kopiëren is, al was het maar omdat elk mens uniek is, in uiterlijk, stem en beweging. Je kúnt dus helemaal niet zulke filmpjes maken als ik, ook niet als je precies hetzelfde doet. Dus ik wil je graag helpen om jouw beste manier van video maken uit te vinden. Die wordt bepaald door de inhoud, door hoeveel tijd je hebt en door het doel dat je er mee hebt. En: soms maak je ze zelf, en soms vraag je dan toch en professional. Als je er geen kent stel ik je graag voor aan een professioneel videomaker.

16. Hoe gaat mijn omgeving reageren als ik dit ga doen?

Slecht te voorspellen. Belangrijk om te weten is dit: die video’s zet je niet op internet voor de mensen die jou al kennen. Niet voor je gezin, buren, of collega’s dus. Je maakt ze voor de doelgroep van je bedrijf. De feedback van je man of je overbuurvrouw helpt dan meestal niet, want zij kennen jou al lang en hebben dus geen objectief oordeel. Houd ze er dus een tijde buiten, tenzij ze echt helpen. Als je je reacties van mensen die jou totaal niet kennen krijgt weet je dat je goed bezig bent. Na een aantal filmpjes kun je dan terloops je succes melden aan je pubers of familie. Die moeten er soms namelijk even aan wennen, zo’n vloggende moeder, partner of zus.

17. Ik heb eigenlijk geen tijd om iets nieuws op te pakken. Kan ik het niet beter delegeren?

Vergelijk je bedrijf even met een boot: je kunt een ander de stootboeien binnen laten halen en het roer kan ook door een ander bediend worden, maar jij zult toch de koers uit moeten zetten en dat kan alleen als je weet hoe het werkt, en vooral wat er kan en niet kan.

18. Als ik jou als coach neem, wanneer maak ik mijn eerste video?

Nog dezelfde dag. Een video waarin je voelt hoe makkelijk het kan zijn. En een video waaraan je drie weken later al ziet dat je inmiddels al veel beter bent. Maar ik zal je nooit dwingen om een video te maken als je pet er op dat moment echt helemáál niet naar staat, want dan werkt het niet.

19. Wat als mensen mijn video’s niet professioneel genoeg vinden?

Professioneel in de zin van perfect, slick en overweldigend is niet meer zo belangrijk als het was; juist video’s die niét zo perfect zijn worden goed bekeken. Je kijkers zijn zich vaak pijnlijk bewust van hun eigen gebrek aan perfectie en voelen zich gerustgesteld omdat jij goed gewoon goed genoeg vindt. Professioneel hoeft dus niet, maar de basis moet op orde zijn: goed in beeld, verstaanbaar, to the point en nuttig. Dat leer je bij mij.

20. Schrik ik mensen niet af met mijn video’s?

Dat mensen je video zien en denken” O neeee! Die moet ik niét hebben!” bedoel je? De angst voor afwijzing zit er diep in bij ons; maar dat risico loop je tóch, of je nu in het echt iemand ontmoet of via een video. En je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Alleen dankzij die video bereik je veel meer mensen dan “in het echt”, zeggen er meer mensen juist ”ja!” en dat er mensen je video wegklikken, daar merk je zelf niet zo veel van. Niks eigenlijk.

21. Ben ik wel vlot genoeg om voor die camera te gaan staan praten?

Bij televisie werken presentatoren, die vlot en knap genoeg bevonden zijn om op tv te praten voor miljoenen mensen. Video op internet is iets heel anders. De video’s die jij voor je bedrijf online zet zijn er niet om te laten zien hoe knap en vlot je bent; ze zijn er voor om jouw kennis en ervaring te laten zien en je kijker tegelijk kennis te laten maken met jou als mens. Vlot, knap, of juist helemaal niet: het gaat om jou als unieke mens en jouw unieke kennis en ervaring.

22. Hoeveel tijd gaat dit me kosten?

Reken er op dat je dit, als je het goed wilt doen, liefst een hele of anders een halve dag per week moet doen gedurende een week of 8, daarna gaat het sneller, maar een videoserie maakt zichzelf niet. Je kunt wel kijken of je structureel hulp in kunt gaan schakelen om tijd te besparen, voor bijvoorbeeld monteren, ondertitelen en online zetten.

23. Moet ik dan ook nog gaan investeren in apparatuur om echt aan de slag te gaan of is mijn investering in jou voldoende?

Wat je nodig hebt naast je smartphone is niet veel, maar aan enige extra investeringen ontkom je niet. Die valleen qua prijs erg mee vergeleken met wat je aan mij overmaakt: een microfoon van rond de €50, en bijvoorbeeld een selfiestok of statief. Als je met een Windows-computer werkt liefst nog een videomontageprogramma (€39). Gaan allemaal nog jaren mee ook!

24. Wat kan ik nu doen om er achter te komen hoe ik aan de slag kan met video voor mijn bedrijf?

Uitstekend plan! Dan gaan we in gesprek, over jou, je wensen, jouw situatie en hoe we met video jouw droom dichterbij kunnen brengen. Denk ik meteen met je mee over je eerste serie. Als ik denk dat ik je kan helpen zal ik je mijn hulp aanbieden.

Misschien heb je al een afspraak met me, maar zo niet: mail me, dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek via telefoon of Zoom. Of in het echt, als je toevallig uit Utrecht komt of er in de buurt bent.

Video kan zoveel verschil maken voor je bedrijf, hoe groot of klein dat ook is. Na het zien van je video’s voelt de kijker dat hij je al echt ontmoet heeft en of dat meteen is of jaren later: dat betekent dat de stap naar klant worden veel gemakkelijker gezet wordt. Dat wens ik jou ook toe. Ik zie je in ons kennismakingsgesprek!

Elisabeth