Het keiharde bewijs van De Videovakvrouw
Achteraf. Als je een bitterbal op hebt. En iedereen gekust. En de bloemen in de auto hebt gelegd. Weggereden bent.
Dan lijkt het opeens heel makkelijk
Of de volgende dag. Als je de foto’s ziet en je denkt: hé geinig! En wat een leuke dag was het. Dan lijkt het alsof het allemaal vanzelf ging.
Maar vooraf is dat nooit. Soms ook niet tijdens.
“Als het een filmpje was had ik dit stuk er uit geknipt!”
riep ik tijdens mijn presentatie. Het ging audiovisueel even helemaal mis. Geen beeld op de beamer, geen geluid bij de filmpjes.
Terwijl ik vertelde over de kansen die videomarketing biedt waren er drie mensen in touw om het voor elkaar te maken. Het lukte. Een settinkje, een kabeltje en een speakertje verder werkte het weer zoals het in de voorbereiding deed.
“Hoera we kunnen verder!” riep ik. Meteen maaide ik met mijn laptop een kannetje koffiemelk omver.

“Zo leuk, videomarketing!”
Was deze presentatie rampzalig?
5 minuten wel. De rest ronduit gelukzalig. Omdat praten over wat je bezielt fijn is. Aan mensen die er meer over willen weten. Die er iets mee gaan doen. Leuker wordt het niet.
Spreken voor publiek is het nieuwe zwijgen: Goud
Vraag maar aan andere ondernemers. Voor een groot publiek spreken is een door velen gekoesterde droom. En tegelijk: our worst nightmare. Want wat als het mis gaat op dat podium? Hoeveel heb je eigenlijk zelf in de hand?
Het goede nieuws:
als je verhaal staat als een huis is een misser hier of daar geen ramp.
Eén van de meest bekeken TED-talks aller tijden, Simon Sineks fabuleuze why-speech, wordt deels gehinderd door storende bijgeluiden van zijn zendermicrofoon waarvan de batterijtjes niet vervangen waren. Pas na 5 en een halve minuut (van de 18) krijgt hij een microfoon aan een kabel. Toch Sinek was in één klap beroemd: goed verhaal.

They don’t buy what you do, they buy why you do it.”

Sis ruis piep kras… Duurt lang!

Daar komt éindelijk de technicus!

“Hier, neem deze!”

Zo dat klinkt beter!
Het slechte nieuws:
Met een goed verhaal en goede voorbereiding ben je er nog niet. Wil je tegenwoordig gevraagd worden als spreker dan heb je meer nodig:
Keihard bewijs.
Met zoveel ambitieuze ondernemers die voor de zaal willen moeten de organisatoren van events, seminars en netwerkbijeenkomsten heel kritisch zijn. Want goede sprekers trekken mensen. Maar slechte jagen ze voor altijd de deur uit.
Video is tegenwoordig een cruciaal product voor sprekers. Hoe beter je video, hoe groter je kans gevraagd te worden. En hoe vaker je gevraagd wordt, hoe meer mensen je kennen, hoe beter je bedrijf loopt en als je het helemaal goed doet: hoe hoger je inkomsten.
En zo’n video heeft een extra voordeel: je kunt erin monteren. Dus dat moment van die koffiemelk, dat hoeven die organisatoren nooit te weten.
Knip ik er uit.
{a1062ar7674}
Foto’s: MarcoSmeets.NL gemaakt tijdens Inspiratiemarketing-event van Out of Your Box op 22-9-2015
Stills Simon Sinek: Ted/Youtube
“Spreken voor publiek is het nieuwe zwijgen: Goud” http://t.co/EWNYGcpJoW
““Hoera we kunnen verder!” riep ik. Meteen maaide ik met mijn laptop een kannetje koffiemelk omver.” http://t.co/tm5gtJeyYD @DeVideovakvrouw
Spreken is het nieuwe goud: http://t.co/je4trNsU5q
Stoer Elisabeth en wat gaaf dat je er zo van genoten hebt. Mooi aanbod ook die training en filmpje. Helaas nu te druk, maar wie weet ergens in de toekomst.