Een écht goede tekst voor je video maak je zo:

Daar sta je dan.

De camera staat klaar. Je hebt je outfit met zorg gekozen. In precies de goede kleur. Je haar, je make-up: verzorgd, mooi, af.

En dan?

“Nee, joh, je moet dat niet teveel voorbereiden” heeft iemand tegen je gezegd. “Gewoon spontaan zeggen wat je te zeggen hebt. Dat werkt het beste.”

“Jij weet toch wat je kan? Dat hoef je alleen maar te vertellen. Uit je hoofd. Want dan komt het echter over.“

Fout

Dikke, vette, gigantische, heel gemakkelijk te voorkomen fout

Wat jij gaat doen kan niemand spontaan. Je kunt het alleen spontaan laten lijken. Als je er tijd en moeite in steekt. There is no such thing as “te goede voorbereiding”.

En nu. Wat ga je zeggen?

Het is niet makkelijk om de tekst te schrijven waarmee je jezelf op andermans netvlies brandt. Juist als het over jezelf gaat is het zoeken. Maar het kan wel. Begin alleen niet de avond van tevoren met schrijven. Want er zit nog meer aan vast.

Een goede pitch is kort: ga uit van een lengte van maximaal anderhalve minuut. Maak vier alinea’s tekst en zet hierin de volgende punten:

  • Wat is jouw belofte aan je klant? Welke waarde voeg je toe?
  • Hoe doe je dat? Kort over jouw unieke inbreng.
  • Waarom ben jij degene die dat doet – wie ben je?
  • Call to action: wat wil je dat de mensen die je film gezien hebben doen?

Schrijf het uit

  • Maak je zinnen kort. Zo min mogelijk opsommingen, samengevoegde zinnen en bijvoeglijke voornaamwoorden.
  • Schrap alle woorden die niet van essentieel belang zijn.
  • Is het mogelijk om een metafoor te gebruiken? Je kunt ook iets laten zien, mits het klein is en je hebt er een goed verhaal bij. Ook hier geldt: alleen als het kort is.
  • Ga ervan uit dat er iemand kijkt en luistert die snel afgeleid is en er alleen maar van uit gaat van de vraag: “What’s in it for me?

Als je een tekst hebt waar je tevreden mee bent, lees die dan hardop voor

Al lezend kom je er vaak achter dat je tekst meer schrijftaal is dan spreektaal. Probeer dat te veranderen. Hoe natuurlijker je klinkt, hoe geloofwaardiger je video wordt.

Klinkt je tekst lekker?

Tijd om het uit te proberen op iemand in je omgeving. Zoek iemand uit bij wie je je op je gemak voelt en die op een positieve manier commentaar kan geven, mét oog voor de verbeterpunten. En pas die toe. Als je het er mee eens bent.

Heb je een tekst waar je trots op bent en die goed overkomt, leer die dan uit je hoofd. Niet ongeveer. Helemaal. Pas als je je tekst echt goed kent kan je die natuurlijk en overtuigend brengen. Anders is er kans dat je dichtslaat voor de camera, omdat je meer aan je tekst denkt dan aan je presentatie.

Terwijl op dat moment juist je presentatie zo belangrijk is

De inhoud van wat je zegt is maar een klein deel van wat je overbrengt met je video: lichaamstaal, toon en houding zijn zo mogelijk nog belangrijker! Dus daar wil je bij voor de camera zoveel mogelijk aandacht voor hebben.

Kun je echt niet té goed voorbereid zijn? Nee. Wel te zenuwachtig. Maar dat ben je niet als je bovenstaande dingen gedaan hebt. Dan kun je ontspannen ademhalen en er zijn als het nodig is.

Schrijven-oefenen-testen-oefenen-oefenen-oefenen. Tot je zin hebt om het op te nemen. En weer aan je eigen werk te gaan.

8 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Bij poging 1 probeerde ik het “spontaan” te  doen. Inmiddels weet ik dat dat een fabel is. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *