Goed filmen met je telefoon. Daar zijn spullen voor. Hele mooie. Kijk maar:

Van deze blogpost staat een ge-update versie HIER (najaar 2017)

“Ik film tegenwoordig alles met mijn telefoon” zei de tandarts.

Daar kon ik even niets tegen in brengen. Nou ja, “wwgraaawh”. Want ik lag met mijn mond open in de stoel. En hij had een boor in zijn hand. Dus wat doe je dan.

“Blij dat ik jouw filmpjes niet hoef te zien”

Dacht ik wel. Want wat mensen zo’n beetje zelf filmen, van hun hond, hun kinderen of hun uitje naar de Efteling, daar is meestal niks an. Dat ligt niet aan de telefoon. Dat is gewoon een kwestie van serieus nemen wat je aan het doen bent. Focus. Anders wordt het rampzalig. Net als met autorijden eigenlijk, of een Ikea-kast in elkaar zetten, of boterhammen smeren.

Met een telefoon kun je supergoede video’s opnemen

Daarom raad ik ook iedereen aan die met video bloggen wil beginnen gewoon zijn eigen telefoon te gebruiken. Als je voldoende licht hebt, en de juiste hulpmiddelen dan verover je er de wereld mee.

Maar wat zijn de goede hulpmiddelen? Ik heb me daar even in verdiept. Een paar dingen gebruik ik zelf ook, een paar wil ik heeeeeel graag hebben en staan dus op mijn investeringslijst. Ook al film ik meestal met een “echte” camera.

Hier dan:

(elke afbeelding linkt naar de website waar je het ding zou kunnen kopen, als je dat wil)(niks nul nada affiliate)

1. Een statiefmount

Omdat wij niet vanzelf stabiel en onbeweeglijk zijn en omdat hobbelige beelden licht tot zeer irritant zijn om naar te kijken. Een dingetje om je camera mee vast te zetten dus. En dan liefst op een statief, want dan kan je de hoogte en het hoek waarmee je filmt ook nog instellen. Tussen telefoon en statief komt dus zo’n dingetje:

tripodmount1

Of zoiets:tripod mount 2 : zet je telefoon op een statief

Als je een selfiestok bezit: meestal kan het ding waar je je telefoon in klemt er af en kan die ook op een statief bevestigd worden: dan heb je zo’n ding dus al!

2. Extra microfoon

De microfoon op een telefoon is er voor telefoneren. Simpelweg niet goed genoeg om iemand op een meter afstand verstaanbaar mee op te nemen.

Echt niet.

Daar is van alles aan te doen. Je kunt een microfoon aansluiten die speciaal voor smartphones is. Deze. Ruim verkrijgbaar in Nederland:Je kunt ook bijna elke andere microfoon aansluiten op je telefoon

Van cheap-ass dasspeldjes tot hele sjieke professionele microfoon. Waanzinnig. Wat je nodig hebt is een verbindingsstukje, een kabeltje. Voor een paar tientjes te koop, wel via internet want dit vinden ze in Nederland nog een tikkie lastig. (iemand zei ooit dat alles in Nederland 50 jaar later gebeurt. Ik hoop dat het dit keer iets sneller gaat).

Deze voor een microfoon met klein stekkertje (mini-jack):

Deze als je professioneel spul gebruikt (XLR):XLR-naar-telefoon

 

Dit is bijvoorbeeld een prima dasspeldmicrofoon:lavalier

Er is ook een mooie microfoon die je zo in telefoon kunt pluggen:

inplugmicEn als je muzikant bent is er ook van alles om bijvoorbeeld je gitaar op je telefoon aan te sluiten. Echt voor iedereen is er wel iets.

3. Een opzetlens

Die besprak ik al eerder in een videoblog. Dat ging over de Rode Grip+. Maar er is nog meer op dat gebied. Veel meer:

Leuk omdat je hiermee shots kunt maken waarvan mensen niet meteen zien dat ze met een telefoon gefilmd zijn. Verschillende soorten shots, close, medium, groothoektotaal. Waardoor je film er professioneel uit gaat zien, als je een beetje je best doet. Heb je dus echt geen andere camera meer nodig. Eerlijk gezegd: wel een gepruts, die lensjes. Geduld is nodig.

Bijvoorbeeld voor dit:

lenscollectie

En dit is een volledig fototoestel dat de telefoon alleen als viewfinder gebruikt. Nifty! Wel iets prijziger. Al snap ik waarom:

Sony Cyber-shot QX10

4. Een lampje. Gewoon een videolampje. Op je camera

Kom er maar op. Als je daarmee gaat werken haal je m er waarschijnlijk nooit meer af:

licht op smartphone

5. De teleprompter

Ik ben er tegen. Enorm op tegen. Het is killing voor hoe iemand overkomt, op camera. Maar soms zou ik willen dat ik er eentje had. Als er weer eens iemand voor de camera stapt die zegt: “ik heb het niet helemaal uit mijn hoofd geleerd hoor! Ik zie wel.” Want dat is vrijwel altijd het begin van een minder leuke middag. Omdat zoveel mensen er gewoon niks van bakken, spontaan een goed verhaal vertellen voor de camera. Naturel zijn in een totaal onnatuurlijke situatie. We kunnen het niet. Jij niet, ik niet.

Zolang er mensen zijn die denken dat het wel kan is er dus dit: je kunt je telefoon gebruiken als autocue (zo’n ding als Matthijs van Nieuwkerk gebruikt in De wereld draait door waardoor het lijkt dat hij zijn tekst kent maar in werkelijkheid leest hij gewoon voor wat er voor zijn neus geprojecteerd wordt. Idem voor nieuwslezers).

autocue

 

Je hebt dan wel een andere camera nodig om je video op te nemen, en daar zet je je telefoon met daarop een teleprompter-app op. Kan je gewoon voorlezen. Nogmaals: kom daar niet om bij mij. Dat voorlezen maakt je glazig en dommig in beeld. Maar ieder z’n meug.

En omdat een smartphone nu eenmaal alles kan, een bonus:

Dit kwam ik ook tegen, bij mijn speurtocht naar gadgets. Pure fun: een rookmachine. Te bedienen met je iPhone: rookmachine

 Wat zijn ze toch knap tegenwoordig.

Zelf tips voor nuttige gadgets? Zet ze hieronder achter in de comments! Dank!

Photo credit: Shantok.J via photopin cc

Alle andere afbeeldingen komen van de webpagina’s waarnaar de links verwijzen en zijn dus afkomstig van partijen die deze producten verkopen.

 

27 antwoorden
 1. Veronique
  Veronique zegt:

  Top blog weer Elisabeth, dank je wel! Blij met je tips én linken naar de diverse producten. Was al aan het zoeken geweest, iets met bomen en bos. Nu kan ik direct bestellen. Dank je wel!!

  Beantwoorden
 2. Marieke
  Marieke zegt:

  Hoi Elisabeth,
  Super blog, net wat ik nodig heb. Alleen vraag ik me bij alles af is het alleen voor i phone geschikt is of ook voor bijv samsung. Ik overweeg namelijk een samsung telefoon te kopen? Welke telefoon vind jij geschikter voor het maken van video’s?
  Dank alvast,
  Marieke

  Beantwoorden
 3. Maartje
  Maartje zegt:

  Hoi ELisabeth,

  Super nuttige blog! Wat ik me alleen even afvraag: als ik zo’n dasspeldmicrofoon wil gebruiken, waarom heb ik dan nog een extra kabeltje / adapter nodig? Kun jij me dat uitleggen?

  Dank alvast!

  Groet, Maartje

  Beantwoorden
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen zegt:

   Dank je wel Marjolein! Dat statief waarvan jij de link geeft is een klein tafelstatief dat ik zelf helemaal niet handig vind. Die dingen die ik laat zijn zijn om je telefoon op een foto- of video-statief vast te zetten, zodat je de hoogte van je camera/telefoon flexibel in kunt stellen. Voor wie het wel handig vindt: klik op de link van Marjolein!

   Beantwoorden
 4. Dick
  Dick zegt:

  Vraagje,

  De wind is altijd een spelbreker dus ik zoek een microfoontje voor op mijn hoofd die ik los van een kabel wil gebruiken op afstand

  Zodat het geluid toch goed is…………..
  Iemand een goed idee ????? (voor iPhone 6)

  Beantwoorden
 5. Jenny
  Jenny zegt:

  Hi Elisabeth,
  Nuttig blog! Zeker de opzetstukjes voor camera statieven. Weet jij of er ook accessoires zijn, om de telefoon in een statief te bedienen??? Waarmee iemand vóór de camera direct zelf foto’s kan maken, video opname starten, pauzeren en stoppen, misschien zoomen… Zonder steeds terug naar de telefoon te hoeven lopen. En een statief op onstabiele grond met rust te kunnen laten…

  Alvast bedankt!
  Gr Jenny

  Beantwoorden
 6. Anneke
  Anneke zegt:

  Handig blog! Vraagje: enig idee waar ik zo’n lampje kan kopen om op de iphone te klikken? En heb je nog een tip voor een microfoon (in combi met iphone) die je makkelijk met een interview kunt gebruiken, waar je dus twee mensen hebt die praten en je niet de hele tijd van dasspeld microfoon wilt wisselen 🙂

  Beantwoorden
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen zegt:

   Hoi Anneke,
   meer dan twee jaar geleden schreef ik deze blog! Het lampje is vast te vinden via Google maar ik vermoed dat je in de meeste gevallen prima zonder kunt. Een verloopje waarmee je twee microfoons op 1 smartphone in kunt pluggen is de Rode SC6
   Veel succes!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *