Het onverwachte effect van een video op je site

Ik weet het nog precies.

Ik stond midden in mijn nieuwe studentenkamer. In een bouwvallig huis in Groningen, waar de lucht van kattenpoep en oud vet in de goedkope vloerbedekking was getrokken. Ik voelde het aan alles.

“Nu gaat het echt beginnen” dacht ik.

Al die jaren van school, huiswerk en examens. De weken van kamers zoeken, goedkope latex op de muren smeren, van lauw bier drinken met nieuwe huisgenoten. Al dat harde werken, me voegen naar de wetten van thuis en school, alles tot nu toe had geleid tot dit: het echte leven.

Toch bleef alles gewoon.

Een desillusie. Het leven ging het me nog steeds niet moeiteloos af.

Soms wil je gewoon dat alles vanzelf gaat.

Als je dag in dag uit keihard gewerkt hebt om je doel te bereiken. Als de kers op de taart ligt. Dan opeens vraag je je af: is dit het nou?

Veel mensen hebben dat ook als hun nieuwe video online is.

En inmiddels weet ik: vaak valt het eerst even tegen. De rest van wereld staat niet meteen op je stoep. Dat duurt even. Video heeft een trager en meer onderhuids effect. Omdat er zoveel lof gezongen wordt vergeten we dat wel eens. Maar het brengt je geen instant succes.

Dit is een grafiek van hoe tevreden mensen zijn over het effect van hun video:

 

grafiek blij met je video

Het begint met even wennen aan jezelf zien.

Daarna ben je, ook door positieve reacties uit je omgeving, trots en blij. Dan zet je je video online. En je wacht. Maar het duurt even. Pas na een tijdje weet je het echt. Dat moment nét na het publiceren, dat is het lastige moment. Voor je het weet denk je dat het niet werkt. Dat zou een akelig misverstand zijn.

Stel je nu even een muziekje voor. Tetterdetet-tralalala. Een zware stem met veel galm zegt: En dan nu een quiz. Dit is de vraag:

Welke van de volgende uitspraken is niet gedaan door iemand met een film van de Videovakvrouw?

A: “ik krijg hele mooie opdrachten door dat filmpje. Maar dat ga ik niet aan de grote klok hangen, want dan doen mijn collega’s het ook”.

B: “ De mensen die dat filmpje niet leuk vinden zijn precies de mensen die ik niet moet hebben als klant”

C: “Door dat filmpje kiezen mensen echt voor mij”

D: “Ik kreeg opeens een heleboel nieuwe bezoekers op mijn site”

de geheime werking van video op je site

Hij wist het antwoord!

Het antwoord is: D

Je scoort dan wel hoger in Google met je film, maar verder moet je toch zelf zorgen dat er mensen naar je site komen. Door je tweets, je facebookposts, je blog. Door je aanbod. Door alles wat er verder nog hoort bij marketing. Het moment dat je iets aan je film hebt is daarna. Als ze op je site zijn. Als mensen je aanspreken. Dat je dan meteen een goed gesprek hebt.

En vooral dat je nauwelijks meer iets hoeft uit te leggen.

Meteen aan de slag. Fijn is dat.

6 jaar na dat moment op die studentenkamer in Groningen was niets meer hetzelfde.

Ik had een ander huis, een andere vriend en een andere fiets. Ik had een titel. En ik ging op avontuur. Naar Amerika, en daarna naar Hilversum. Klaar voor de andere wereld. En daar had ik het dus wéér. De Videovakvrouw is hardleers, dat lijkt me duidelijk.

 

9 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] een filmpje niet betekent dat je verder stil kunt zitten (ik schreef er een blog over) weet Carolijn ook, en daarom schrijft ze ook nog mooie blogposts. Die zit niet stil. Al zit ze […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *