Een jaar of 9 geleden ontdek ik iets bijzonders

Door een video waarin ik kort vertel over de kracht van video, aangevuld met wat extra beelden, word ik bij honderden mensen in no time “die videomaker met dat filmpje van de hangmat’. Het is geen perfect filmpje. Ik had licht van een bouwlamp en een oude camera. Ik kan niet presenteren, laat staan acteren. Het hele filmpje duurt maar 2 minuten.

(het hele filmpje staat lager op deze pagina, want dit is gewoon een gezellige gif)

Ik ben niet knap, dun of vlot

Er is wel één onderwerp waar ik veel over weet. En dat blijkt genoeg te zijn om gezien en onthouden te worden.

Niet alleen heeft iedereen die me inhuurt als videomaker dat filmpje gezien (het stond op mijn website), ze laten het ook aan anderen zien. Die dan ook mijn nieuwe klant worden.

Waar ik voor mijn klanten alles uit de kast haalde qua techniek en effecten bleek het filmpje dat ik voor mezelf maakte het meest succesvol. 77% van de mensen die het zagen downloadde het gratis e-book en ging mijn wekelijkse blogs en video’s volgen.

Als ik toen meteen doorgegaan was met wekelijks video’s online zetten zoals ik nu doe, dan had hier nu zo’n foto gestaan van mij met een mooi boek op een strandbed bij een zwembad. Maar hier zie je me nog bezig even een video te maken:

Dat eerste, ene filmpje heb ik gemaakt in een moment van paniek

Je ziet het niet aan me, want ik glimlach in beeld maar ik was ten einde raad. Ik was nét zelfstandig ondernemer. Moeder van een zeer actieve peuter. Verlegen. Doodmoe.

Met een lege agenda. Want mijn andere werk, bij de televisie, dat kan ik niet meer doen, op wat laagbetaalde saaie klussen na. Werk bij televisie, zoals ik dat 10 jaar deed, daarvoor moet je op alle uren overal ter wereld kunnen zijn. Ik zorg alleen voor mijn zoon die ik sowieso om 18 uur moet ophalen, bij het kinderdagverblijf.

Regie voor televisie ziet er cool uit. Maar je weet nooit wanneer je thuis komt. Want het programma gaat voor.


Hier stond ik bij het Gardameer. Toch ver als je om 18 uur thuis moet zijn.

Als kersverse ondernemer doe ik aan marketing – precies zoals ik geleerd heb

Ik oogst waardering, veel reacties en volgers. Mensen weten wie ik ben, dat wel. Maar daar blijft het bij.

Tot dat filmpje

Een idee dat ik heb afgekeken van de Amerikaanse business goeroe Marie Forleo: zij post elke week een nieuwe video met een antwoord op een vraag die iemand haar gesteld heeft. Simpel, fris en nuttig.Dat probeer ik ook, denk ik. Dus dat doe ik.

In elke video deel ik één simpele tip over video marketing

Ik vind mezelf nog steeds niet knap of vlot. Maar ik bereid me goed voor en zorg voor afwisseling in beeld. Wat er niet gebeurt met tekst, niet met foto, gebeurt wel door mijn video’s: niemand voelt nog schroom om contact op te nemen en te vragen ze te helpen. “Ik ken jou al” zeggen ze. Gelukkig maar, denk ik, dan hoef ik niet te pitchen.

 

Toen ik mijn marketingstrategie omgooide van netwerkbijeenkomsten bezoeken en bloggen naar het plaatsen van korte, afwisselende video’s waarin ik mijn kennis deelde, voelde ik me bevrijd. Ik hoef niet achter klanten aan. Zij vinden mij.

Hoe ze me vinden, dat weten ze soms niet eens meer. Ze komen me tegen, online. De video valt op: het is meer dan een pratend hoofd. En wat ik vertel, dat is nou net wat ze graag willen weten.

Wat ik doe is mijn kennis opdelen in korte duidelijke video’s waarbij ik net iets meer doe dan alleen maar praten in de camera

Mijn Youtube-kanaal groeit elke dag en mijn volgers op sociale media raden me aan bij anderen binnen hun eigen netwerk. Daardoor kan ik eindelijk weer kiezen: ik ben de baas over wat ik doe, wanneer en met wie. En er zijn voor mijn zoon.

De eerlijkheid van video is ook de kracht: het is écht, het voelt als een ontmoeting

Ik ging van worstelen om ondernemers te overtuigen om met mij samen te werken naar veel bereik dankzij korte, afwisselende video’s, zodat mijn toekomstige klanten meteen naar mij toe komen als ze hulp nodig hebben. En het leuke is: dit kan iedereen! Ook als je niet vlot, slank of succesvol bent.

Het is enige wat je hoeft te doen is stoppen met denken dat je dit vanzelf kunt

Zodra je die overtuiging loslaat merk je dat dit heel snel kunt leren. Geen kwestie van moed, wel van liefde voor je vak hebben, inlevingsvermogen in je klant en zin om te groeien.

Daarom, en alleen daarom, heb ik besloten om dat filmpje van toen nog 1 keer te delen. Ik kon het bijna niet vinden, want inmiddels is bij mij al weer alles veranderd, alles behalve de kern van deze video: het werkt – zodat je net een stapje meer zet dan een pratend hoofd filmen.

En dat is wat ik doe voor jou:

Ik help  professionals die voor zichzelf zijn begonnen na een carrière in het bedrijfsleven, om de verandering te maken van stressen of ze genoeg opdrachten krijgen naar makkelijk gevonden worden op internet en sociale media met hun vaardigheden, persoonlijkheid en expertise, zodat ze het werk kunnen doen dat ze het leukst vinden met de klanten die het beste bij hen passen.

Wil je nu écht echt echt dat filmpje zien? Hier is het:

WARNING:

het e-book dat ik je aanbied bestaat niet meer. En dat ding over ‘wat je aan moet voor de camera ook niet meer’. En met een logo in beeld zou ik ook niet meer beginnen.

En hoe ik je help, dat is ook al veranderd. Dus kijk er even doorheen 🙂 en let op de kracht van het hangmat-beeld:

Ik help je om vrolijk en zakelijk je toekomstige opdrachtgevers te bereiken – terwijl je gewoon jezelf blijft

Jij bent een zelfstandige werkende coach, trainer of consultant. Ooit werkte je in loondienst en je kwam ver, maar je wilde niet meer. Je zag te veel dingen in communicatie en bedrijfscultuur die beter konden en daar ligt jouw doel. Je gebruikt je ervaring en opleidingen om teams en bedrijven lekker te laten functioneren. Je bent slim, snel en voelt goed aan wat nodig is.

Minder leuk is dat je vaak niet weet waar je volgende opdracht vandaan komt

Je weet dat zichtbaarheid en marketing belangrijk zijn, maar als je het net zo aanpakt als ‘het hoort’ dan voelt het goedkoop en oppervlakkig. Toch wil je iets doen met marketing: je wil je kennis en inzichten delen en zo mensen inspireren.

Voor je gevoel moet je heel veel moeite doen om de goede opdrachten te krijgen

Je weet precies waar je wilt werken en met wie, maar je komt vaak toch ergens anders terecht. Dan zeg je ja omdat er ook geld verdiend moet worden. Je werk komt vaak in het gedrang omdat ze je thuis ook nodig hebben. Je kinderen redden zich wel, maar je moet op de gekste momenten toch weer helpen, raad geven en het lijkt wel of jij de enige thuis bent die zich echt verantwoordelijk voelt voor het huishouden. Wat je ook niet leuk vindt is dat je bepaald niet de enige zelfstandige vrouwelijke coach/trainer van middelbare leeftijd bent. De opdrachtgevers zien ook niet altijd het verschil, terwijl jij een heel specifieke missie en visie hebt.

Je zou willen dat organisaties naar jou toe komen om je hulp te vragen – maar daarvoor moet je wel opvallen

En jezelf opblazen, zoals je ziet bij business coaches op FB en Instagram, daar houd je niet van. Je wilt niet opscheppen – maar je bent wel trots op de kwaliteit die je levert.

Je verdient prima, maar eigenlijk is het niet genoeg om in het geval dat het inkomen van je man wegvalt jij kostwinner kunt zijn. Daar baal je van.

Je doet aan marketing maar kunt de juiste toon niet vinden

Je ziet bij anderen video’s en dat probeer je ook weleens, het zou leuk moeten zijn maar je voelt je ongemakkelijk en opschepperig. Waarom lukt het bij anderen wel en bij jou niet? Aan je inzet ligt het niet. Maar je wordt moedeloos van het altijd weer moeten posten om gezien te worden. Voor jou is marketing het leukste als je het kunt doen vanuit inspiratie en gevoel en niet omdat het moet.

Je hebt een manier nodig om consistent online zichtbaar te zijn – om zo te zorgen dat je gevonden wordt door de organisaties die op zoek zijn naar iemand zoals jij, zonder dat je het gevoel hebt achter ze aan te moeten lopen.

Als ze jou zien als autoriteit, dat is een reden dat mensen voor je kiezen – én mensen moeten alvast weten met wie ze te maken krijgen – want we kiezen wie we kennen

Daarvoor moet je eerst bepalen wat de belangrijkste boodschap is waarmee jij je onderscheidt van al die andere coaches en trainers. Die komt uit je tenen: jij weet precies wat je wilt verbeteren in de wereld en jouw vakgebied. Waar het nu om gaat is dat je je kennis en ervaring gaat delen – in goed gedoseerde, aantrekkelijke stukjes zodat je online aanwezig bent – met het gevoel dat je echt van waarde bent en soms ook een inspiratiebron. Je online aanwezigheid wordt gewaardeerd en: ook als jij met hele andere dingen bezig bent, thuis met je gezin bijvoorbeeld, word je gevonden door toekomstige opdrachtgevers.

Je online aanwezigheid maakt niet alleen duidelijk dat je veel kennis en ervaring hebt, je bijdrage valt ook op door de manier waarom je je verhaal vertelt, met beeld en geluid en zo aantrekkelijk dat mensen uitkijken naar je nieuwe post of nieuwsbrief. En als ze iemand spreken die jouw hulp zou kunnen gebruiken, dan noemen ze jouw naam – want ze weten dat je kwaliteit biedt. Ook al hebben ze je nog nooit in het echt ontmoet. Je naam is bekend (en top of mind) bij mensen die jij zelf helemaal niet kent.

Je gebruikt de kracht van video om niet meer te hoeven, leuren, pitchen en op te scheppen

En om niet meer overal en altijd uit te moeten leggen wat je doet. Zo kom je er tenminste aan toe om je werk te doen. En als je een leuk idee hebt of je zit met een enthousiaste klant, dan pak je meteen je telefoon en je neemt een filmpje op. Als je daar zin in hebt tenminste.

6 replies
  • Elisabeth Griffioen
   Elisabeth Griffioen says:

   Het allereerste heb ik niet meer, maar dit was de eerste die ik online durfde te zetten 🙂 Dank voor je reactie!

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *