Je video opnemen, waar doe je dat? Over meeuwenpoep en andere ongemakken

“Je wordt toch ook gewoon bedónderd”

Ik schoot in de lach. Toen zag ik dat ze het meende. Mijn moeder. Een illusie armer.

Het was eind jaren ’90. Amsterdam. Ik werkte bij SBS. Dat betekende dat ik op zondagochtend om 9 uur promofilmpjes zat te monteren. Mijn ouders kwamen op zo’n ochtend een keer langs, om te kijken waar ik werkte.  Ik was toch de enige in het pand.

Dat pand was een kantoorpand. De studio van het nieuwsprogramma was klein: 4 bij 4 meter. De lampen waren in het systeemplafonnetje gepropt.

De werkelijkheid is zelden zo mooi als je denkt

In een TV-studio is dat heel zichtbaar. Omdat daar waar het decor ophoudt, het afgebladderde behang begint. De lege koffiekoppen nog staan. De mooie plexiglazen studio die je zag op tv bleek wat ze onbewust wel wist: een hele dunne façade. De rest was een ontzettende troep.

Meestal is mijn moeder beheerst, maar dit kwam aan. Ik snapte het best. Een week daarvoor was ik in de studio van Sesamstraat geweest. Daar lag het hoofd van Pino op een stoel. Toen had ik me ook zo gevoeld.

pino uit sesamstraat

Ik ben niet echt! Ik ben een pop! Echt!

Maar ik dacht ook“dat wéét je toch?”

Blijkbaar is de illusie die in de studio gemaakt wordt een hele sterke. Goed om te weten.

Vooral als je niet kan kiezen waar je je video op wil nemen. Buiten, waar de vogels fluiten. Waar leven in de brouwerij is. Of binnen, waar je in de watten gelegd wordt en alles onder controle is.

Verschillender kan niet

Hoe maak je die keus? Het hangt af van het doel. Of het past. En dan is er nog een factor: jijzelf.

Een handige regel: hoe meer illusie je wilt, hoe meer je binnen moet zijn. Buiten filmen, daar heb je wel een goede reden voor nodig.

Het is al-tijd gedonder

Een paar jaar na die zondagochtend bij SBS ging ik een in donkere decemberweek naar St. Petersburg met een cameraploeg en twee huwbare mannen. Op zoek naar vrouwen die met ze wilden trouwen.

“Hou je de kerst een beetje buiten beeld? Het programma wordt pas in maart uitgezonden”, zei de eindredactrice.

Helaas. Overal waren kerstbomen. De kerstmuziek denderde in de microfoons. En steeds in buitengewoon tv-waardige scènes, zoals die waarin één van onze kandidaten zei: “I like you, but your hair reminds me of the Netherlands elftal” (het is niets geworden),

juist dus in dat soort scènes,

die je als tv-maker niet kunt manipuleren,  kwam er dan een man in een gouden kerstengelkostuum voorbij.

De kerst, hè, die zit er wel in”, zei de cameravrouw na drie dagen. Ze keek me met holle ogen aan. Zelf zat ik er niet zo mee. “Jammer dan.” dacht ik.” Dit programma is er eentje mét gouden kerstmannen. Het is re-a-li-ty-tv.”

De realiteit dringt zich op als je buiten filmt

Vogels, wind. Kou. Hitte. Toeterende automobilisten. Mensen die in beeld willen. Mensen die niet in beeld willen. Klapperende vlaggenmasten.

Buiten filmen is ook geweldig

Het licht is nooit mooier dan als de zon doorbreekt na een regenbui. En je kunt heel veel laten zien. Het heeft sfeer. En ruimte.

En ook: het stinkt, het is drassig en er vliegt net een vliegtuig over

Prima als je stevig in je schoenen staat, overal om kunt lachen en je jezelf o.k. vindt. Hoe meer realiteit je zelf kunt hebben, hoe beter je buiten tot je recht komt Ben je onzeker, heb je tijd nodig, wil je overal invloed op uit kunnen oefenen? Ga dan naar binnen. Waar het licht en warm is, waar de koffie vers is en de visagiste vriendelijk.

Zodat je je kunt concentreren op wat je wil zeggen. En niet op die meeuw.

Kijk een meeuw! Wat gaat die doen?

O jee, een meeuw! Wat gaat die doen?

 

photo credit #1: marcmoss via photopin cc

photo credit #2: TJ Gehling via photopin cc

 

{a1062ar7674}

 

8 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Er zijn nog meer overwegingen; iets met meeuwen,daarover schreef ik hier. […]

  2. […]   en de youtubelink   Buiten opnemen,de video vakvrouw zei het al     en de […]

Comments are closed.