De belangrijkste video-gadgets van dit moment

Volgens de Videovakvrouw

Soms krijg ik commentaar. Een chagrijnige tekst die me toevoegt dat zelf video’s maken echt niet voor iedereen weggelegd is. Dat het een vak is. Of ik dat niet snap (zie ook ps.4 onderaan deze pagina).

Eén comment sproeide venijn

onder een Facebookpost waarin ik enthousiast vertelde over een verlengkabel voor een microfoon voor smartphones.

“Wat denk jij nou?” schamperde een oud-collega

“Dat ze” (hij bedoelde jou) “met die spullen alles kunnen? Echt niet. De beste verf ben je nog geen Rembrandt“.

Hoe Rembrandt zonder verf had moeten werken stond er niet bij. Zo ongeveer:

Een Rembrandt zonder verf

Het is gewoon waar: iedereen kan een filmpje maken

En dat was altijd al zo. Maar nu helemaal. En dus doen heel veel mensen het. En omdat het niemand aan komt waaien om goede video’s te maken help ik ze daarbij . Zoals ik er ook bij geholpen ben, way back in de vorige eeuw.

Hoeft geen kunst te zijn. Of uitzonderlijk. Of hypercreatief.

Zo lang je maar je kennis deelt met je kijker kun je er wonderen mee doen voor je bedrijf

Ik kan er ook niets aan doen dat mensen dat zelf kunnen. Sterker nog: ik vind het fantastisch. Want elke keer een cameraploeg voor laten rijden als jij een filmpje op wilt nemen, dat is veel te duur om een realistisch plan te zijn voor een doorsnee ondernemer.

(tenzij je nooit een filmpje op  wilt nemen, dan is dat weer heel goedkoop. Maar dan mis je de kracht van video voor je bedrijf weer zo)

Dus vertel ik je vandaag over de spullen die je nodig hebt om video’s op te nemen met je smartphone

En nog een paar die leuk zijn om te hebben, om uit te proberen,  en voor als het echt je hobby wordt:

We beginnen met de basis

Dat is, behalve natuurlijk: een smartphone met een video-camera er op (zijn er ook die dat niet hebben?), goed geluid. Zwaar onderschat. Door makers dan. Die denken al snel: “o, ja prima hoor!“.

Big fat mistake

Doe de wereld, of je kijker, en lol en werk met een microfoontje dat je inplugt in je telefoon. Ik ben fan van deze, de Rode Smartlav+:

Maar voor wie denkt dat het altijd goedkoper kan is er ook deze:

(let wel: kwaliteit en prijs gaan vooral bij geluid hand in hand. Deze is dus zeker niét beter)

Film je graag buiten?

Dan heb je in winderig Nederland vaak een probleem: herrie van de wind. Maakt je onverstaanbaar en is niet weg te werken in welk montageprogramma dan ook. Wind verpest gewoon je opnames. Maar dit kan helpen. Een lief flufje, voor op je microfoon:

Vind je de kabel te kort? You’re not the only one.  Deze verlengkabel geeft je 6 zalige meters extra:

Heb je al een microfoon maar is die niet speciaal voor smartphones en vind je het toch zonde om weer een nieuwe te kopen? Check dit verloopkabeltje dan. Dat verbindt elke andere microfoon aan jouw smartphone.

Meer licht nodig? Kan ook. Inpluggen in, alweer, je smartphone:

Valt het je op dat alles in de gaatje moet, en je dus niet met én een microfoon én een lampje tegelijk kunt werken? Trouwens, als je met 2 mensen in beeld gaat zorgen twee microfoons ook voor mooier, gelijkmatiger geluid. Dus ook daarvoor is deze, de Rode SC6. Van 2 naar 1!

Vaste hand nodig? Die hebben wij als ademend mens namelijk niet. Dus daar is deze voor. Je wordt er met spoed verliefd op: de selfiestok op pootjes:

Kan het allemaal wat eh, mooier?

Cinematografischer zelfs? Spullen een echte regisseur waardig. Tenslotte worden er hele speelfilms opgenomen met smartphones. En bij mij begint het ook ernstig te kriebelen als ik dit soort filmphulpjes zie. Een ding waarmee je de meest smoothe bewegingen kan maken met je camera. Altijd stabiel. Ook lopend, op de fiets of bij een ski-afdaling. Kost wat. Maar dan heb je wat:

(Bekijk ook dit filmpje voor meer uitleg)

En wil je gewoon iets handigs om je iPad en dus ook je camera overal waar je maar wilt te kunnen neerzetten of ophangen, dan is dit een oplossing:

En kijk hoe blij deze jongen daarmee is:

“Het is ongeloooooflijk!”

Hangt je tong al op je schoenen?

Voel je de hebberigheid al bezit van je nemen? Totally begrijpelijk. Maar let op dit:

de markt voor dit soort spullen is en blijft in beweging. Wat de ene week nieuw en totally cool is, kan snel ingehaald zijn door iets nieuwers en mooiers. Andere spullen verdwijnen even plotseling als ze er waren. En op sommige dingen moet je nog wachten.

Zo gaat dat door en door en door. Gelukkig maar. Volgend jaar weer zo’n blog.Heb je vragen, opmerkingen, toevoegingen of wil je meer met video voor je bedrijf, stuur me een mail of zet je reactie hier onder. Veel plezier met kopen, of niet kopen, en filmen!

P.S. en kanttekeningen:

p.s. 1: deze microfoons doen het helaas niet op alle smartphones. Balen, maar het is niet anders. Zoek op deze site uit of jouw telefoon wel het geluid van deze microfoon binnen krijgt. Zo niet: zoek een andere camera, neem een nieuwe telefoon of beperk je video-opname-locaties tot de stilste plekken.

p.s. 2: deze lijst is onafhankelijk tot stand gekomen. Ik krijg geen geld als jij iets koopt via deze links. Omdat ik dat niet wil.

p.s. 3: vanaf de iPhone 7 kunnen de stekkertjes van de meeste microfoons niet meer rechtstreeks ingeplugd worden. Je kreeg daarom bij die iPhone een verloopstukje. Wit, klein, en zo kwijt. Maar wel belangrijk dus.

p.s. 4: wie die mensen zijn, die me zure comments sturen? Oud-collega’s. Freelancers zonder werk. Bang dat jij omdat je zelf video’s kunt maken hun werk afpakt. Totaal onnodig. Daarom mail ik ze ook nooit terug.