Deel 4 van de 5-delige vlogserie: waar gaat jouw volgende filmpje over? Tips van de Videovakvrouw

scroll naar beneden om meteen het filmpje te bekijken)

Het moet gezegd: soms is paniek een prima raadgever

Ik hamer wel altijd op goed voorbereiden. Maar het kan ook zonder. Creatie-stress leidt altijd wel tot een oplossing. Jarenlang werkte ik bij de televisie zo:

-> Aankomen op locatie met de cameraploeg.

-> Om me heen kijken.

-> Denken: hoe red ik me hier in ‘s hemelsnaam uit?

En dan kwam er een goed plan. Altijd

Meestal kon het niet anders.. Te weinig mankracht, tijd, of geld om elk shot tevoren uit te tekenen, de locatie te bezoeken of alle vragen door te nemen.

Maar hoe vaker het lukte, hoe meer ik dacht dat het nodig was. De blikseminslag van het goede idee op het juiste moment. Het liet me nooit in de steek.

Uiteindelijk ging ik voor de bijl:

ik ging me voorbereiden. Terdege. Met ook altijd een plan B. Zoals het hoort. En het levert betere filmpjes op. Met prettige samenwerking. Maar ik hou altijd een slag om de arm. Voor invallen. Onverwachte elementen. Voor mijn eigen nieuwsgierigheid. Want wat je ter plekke invalt, dat is vaak goed. Minder veilig misschien, maar wel goed.

Ik wist al een maand dat ik dit filmpje op ging nemen. Toch was het onvermijdelijk: bij het opnemen had ik even die ouderwetse druk nodig om te zorgen dat het goed kwam. De Deadline te halen. Volgende week weer, maar dan leg ik het echte geheim van videobloggen uit.

Maar nu eerst dit: paniek!

12 replies
 1. maaike
  maaike says:

  foei, oversteken zonder goed te kijken 😉

  fijn dat je heelhuids bij de speeltuin bent aangekomen!!

  en herkenbaar…. met deadlines werken dingen vaak stukken beter. alleen mijn eigen deadlines werken minder goed dan deadlines die een ander vaststelt…

  nog eens iets op verzinnen….

  Reply
 2. Henk Verbeek
  Henk Verbeek says:

  Hai Elisabeth,
  Nou paniek was het wel toen ik vorige week op de club een heel kort speelfilmpje zou maken. Het zat al een jaar in mijn hoofd maar ik had de moed niet maar het stond nu op de agenda(!). Gast aan tafel betekent zorgen dat je iets eetbaars op tafel zet en een sfeer creëert en camera’s en lampen enz. Nou kijk maar hier:
  https://www.youtube.com/watch?v=-xB3q4yMpF0
  Hij is maar 45sec. Niet publiceren hoor (ik moet hem nog laten zien op de club…)
  Tot de volgende vlog
  Henk
  Voorzitter RVCV

  Reply
 3. Sannie
  Sannie says:

  Geniaal filmpje weer. Persoonlijk mag soms best toch? Onvoorbereid iets opnemen is soms ook juist het beste resultaat. Vorige week had mijn trein ineens vertraging. Een uur over ;-( Maar ik was wel een beetje voorbereid: microfoon en selfiestick had ik wel bij me. Onvoorbereid, gewoon gaan praten. Een heel vrolijk en spontaan filmpje geworden. Nu alleen nog even tijd om te editten, en de stukjes met te veel wind eruit te filteren…

  Ik krijg er wel gelijk zin in, nu ik jouw filmpje gezien heb. Zo wil ik dat ook kunnen!

  Reply
 4. Lianne
  Lianne says:

  Zo goed dit filmpje. Dankjewel.
  Als we ons er zo min mogelijk mee ‘bemoeien’,
  komt het beste vanzelf.

  Nu nog durven om me er telkens weer aan over te geven 🙂
  Thx for the reminder Elisabeth

  Reply
 5. Marieke
  Marieke says:

  Prachtig filmpje weer, Elisabeth! Heel inspirerend!! Enne, ik hou juist van persoonlijk. Ik geloof in een wereld waar iedereen zijn/haar HELE zelf laat zien. Want wie is de mens achter de professional? – Dat is juist interessant! Zeker als je een dienst verkoopt. Dan kan je je niet verschuilen achter een product. Dan gaat het om wij jij bent en waar jij voor staat. Applaus voor jou, dus!

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *