Een jaar of 9 geleden ontdek ik iets bijzonders

Door een video waarin ik kort vertel over de kracht van video, aangevuld met wat extra beelden, word ik bij honderden mensen in no time “die videomaker met dat filmpje van de hangmat’. Het is geen perfect filmpje. Ik had licht van een bouwlamp en een oude camera. Ik kan niet presenteren, laat staan acteren. Het hele filmpje duurt maar 2 minuten.

Ik ben niet knap, dun of vlot

Er is wel iets waar ik veel over weet. En dat blijkt genoeg te zijn om gezien te worden.

Niet alleen heeft iedereen die me inhuurt als videomaker dat filmpje gezien (het stond op mijn website), ze laten het ook aan anderen zien. Die dan ook mijn nieuwe klant worden.

Waar ik voor mijn klanten alles uit de kast haalde qua techniek en effecten bleek het filmpje dat ik voor mezelf maakte het meest succesvol. 77% van de mensen die het zagen downloadde een gratis e-book en ging mijn wekelijkse blogs en video’s volgen.

Als ik toen meteen doorgegaan was met wekelijks video’s online zetten zoals ik nu doe, dan had hier nu zo’n foto gestaan van een laptop op een strandbed bij een zwembad. En dan dus géén laptop maar een mooi boek.

Dat eerste, ene filmpje heb ik gemaakt in een moment van paniek

Je ziet het niet aan me, want ik glimlach in beeld maar ik was ten einde raad. Ik was nét zelfstandig ondernemer. Moeder van een zeer actieve peuter. Verlegen. Doodmoe.

Met een lege agenda. Want mijn andere werk, bij de televisie, dat kan ik niet meer doen, op wat laagbetaalde saaie klussen na. Werk bij televisie, zoals ik dat 10 jaar deed, daarvoor moet je op alle uren overal ter wereld kunnen zijn. Ik zorg alleen voor mijn zoon die ik sowieso om 18 uur moet ophalen, bij het kinderdagverblijf.

Als kersverse ondernemer doe ik aan marketing – precies zoals ik geleerd heb.

Ik oogst waardering, veel reacties en volgers. Mensen weten wie ik ben, dat wel. Maar daar blijft het bij.

Tot dat filmpje

Een idee dat ik heb afgekeken van Marie Forleo: zij post elke week een nieuwe video met een antwoord op een vraag die iemand haar gesteld heeft. Simpel, fris en nuttig.

DOWNLOAD VAST EEN GRATIS SCRIPT WAARMEE JIJ OOK VIDEO’S MAAKT WAARDOOR JE GEZIEN WORDT ALS EXPERT EN VAKMENS.

Dat probeer ik ook, denk ik. En ik ga video’s maken

In elke video deel ik een simpele tip over video marketing. Ik vind mezelf nog steeds niet knap of vlot. Maar ik bereid me goed voor en zorg voor afwisseling in beeld. Wat er niet gebeurt met tekst, niet met foto, gebeurt wel door mijn video’s: niemand voelt nog schroom om contact op te nemen en te vragen ze te helpen. “Ik ken jou al” zeggen ze. Gelukkig maar, denk ik, dan hoef ik niet te pitchen.

 

Toen ik mijn marketingstrategie omgooide van netwerkbijeenkomsten bezoeken en bloggen naar het plaatsen van korte, afwisselende video’s waarin ik mijn kennis deelde, voelde ik me bevrijd. Ik hoef niet achter klanten aan. Zij vinden mij.

En alles wat ik doe is mijn kennis opdelen in korte duidelijke video’s waarbij ik net iets meer doe dan alleen maar praten in de camera

Mijn Youtube-kanaal groeit elke dag en mijn volgers op sociale media raden me aan bij anderen binnen hun eigen netwerk. Daardoor kan ik eindelijk weer kiezen: ik ben de baas over wat ik doe, wanneer en met wie. En er zijn voor mijn zoon.

De eerlijkheid van video is ook de kracht: het is écht, het voelt als een ontmoeting

En dat contact – dat is de start van vertrouwen en een prachtige samenwerking.

Ik ging van worstelen om ondernemers te overtuigen om met mij samen te werken naar veel bereik dankzij korte, afwisselende video’s, zodat mijn toekomstige klanten mij al kennen en meteen kiezen om naar mij toe te komen als ze hulp nodig hebben.

Mijn strategie voor het bereiken van mensen in je doelgroep met slimme, frisse én nuttige video’s heb ik steeds verder ontwikkeld. Daardoor bereik ik precies de mensen met wie ik graag werk. Jou bijvoorbeeld. Video’s die zowel simpel als slim zijn, die maak je niet vanzelf. De 20 jaar die ik stak in het leren van aantrekken en boeien van kijkers op tv én op internet helpt jou om razendsnel ook jouw bedrijf ontdekt te laten worden door je toekomstige klanten.

Kan ik jou ook helpen?

Je bent een als zelfstandige werkende coach, trainer of consultant. Ooit werkte je in loondienst en je kwam ver, maar je wilde niet meer. Je zag te veel dingen in communicatie en bedrijfscultuur die beter konden en daar ligt jouw doel. Je gebruikt je ervaring en opleidingen om teams en bedrijven lekker te laten functioneren. Je bent slim, snel en voelt goed aan wat nodig is. Minder leuk is dat je vaak niet weet waar je volgende opdracht vandaan komt. Je weet dat zichtbaarheid en marketing belangrijk zijn, maar als je het net zo aanpakt als ‘het hoort’ dan voelt het goedkoop en oppervlakkig. Toch wil je iets doen met marketing: je wil je kennis en inzichten delen en zo mensen inspireren.

Waar je last van hebt:

Voor je gevoel moet je moeite doen om de goede opdrachten te krijgen. Je weet precies waar je wilt werken en met wie, maar je komt vaak toch ergens anders terecht. Dan zeg je ja omdat er ook geld verdiend moet worden. Je werk komt vaak in het gedrang omdat ze je thuis ook nodig hebben. Je kinderen redden zich wel, maar je moet op de gekste momenten toch weer helpen, raad geven en het lijkt wel of jij de enige thuis bent die zich echt verantwoordelijk voelt voor het huishouden. Wat je ook niet leuk vindt is dat je bepaald niet de enige zelfstandige vrouwelijke coach/trainer van middelbare leeftijd bent. De opdrachtgevers zien ook niet altijd het verschil, terwijl jij een heel specifieke missie en visie hebt.

Je zou willen dat organisaties naar jou toe komen om je hulp te vragen – maar daarvoor moet je wel opvallen. En jezelf opblazen, zoals je ziet bij business coaches op FB en Instagram, daar houd je niet van. Je wilt niet opscheppen – maar je bent wel trots op de kwaliteit die je levert.

Je verdient prima, maar eigenlijk net niet genoeg om kostwinner te zijn in het geval dat het inkomen van je partner wegvalt. Daar baal je van.

Je doet aan marketing maar kunt de juiste toon niet vinden. Je ziet bij anderen video’s en dat probeer je ook weleens, het zou leuk moeten zijn maar je voelt je ongemakkelijk en opschepperig. Waarom lukt het bij anderen wel en bij jou niet? Aan je inzet ligt het niet. Maar je wordt moedeloos van het altijd weer moeten posten om gezien te worden. Voor jou is marketing het leukste als je het kunt doen vanuit inspiratie en gevoel en niet omdat het moet.

DOWNLOAD VAST EEN GRATIS SCRIPT WAARMEE JIJ OOK VIDEO’S MAAKT WAARDOOR JE GEZIEN WORDT ALS EXPERT EN VAKMENS.

Ik weet wat je nodig hebt:

Je hebt een manier nodig om consistent online zichtbaar te zijn – om zo te zorgen dat je gevonden wordt door de organisaties die op zoek zijn naar iemand zoals jij, zonder dat je het gevoel hebt achter ze aan te moeten lopen.

Dat ze je zien als een autoriteit, als de go to person op jouw vakgebied, dat is vaak een  reden dat ze voor jou kiezen – én mensen moeten alvast weten met wie ze te maken krijgen – want we kiezen wie we kennen.

Daarvoor moet je eerst bepalen wat de belangrijkste boodschap is waarmee jij je onderscheidt van al die andere coaches en trainers. Die komt uit je tenen: jij weet precies wat je wilt verbeteren in de wereld en jouw vakgebied. Waar het nu om gaat is dat je je kennis en ervaring gaat delen – in goed gedoseerde, aantrekkelijke stukjes zodat je online aanwezig bent – met het gevoel dat je echt van waarde bent en soms ook een inspiratiebron. Je online aanwezigheid wordt gewaardeerd en: ook als jij met hele andere dingen bezig bent, thuis met je gezin bijvoorbeeld, word je gevonden door toekomstige opdrachtgevers.

Je online aanwezigheid maakt niet alleen duidelijk dat je veel kennis en ervaring hebt, je bijdrage valt ook op door de manier waarom je je verhaal vertelt, met beeld en geluid en zo aantrekkelijk dat mensen uitkijken naar je nieuwe post of nieuwsbrief. En als ze iemand spreken die jouw hulp zou kunnen gebruiken, dan noemen ze jouw naam – want ze weten dat je kwaliteit biedt. Ook al hebben ze je nog nooit in het echt ontmoet. Je naam is bekend (en top of mind) bij mensen die jij zelf helemaal niet kent.

Je gebruikt de kracht van video om niet meer te hoeven, leuren, pitchen en op te scheppen. En om niet meer overal en altijd uit te moeten leggen wat je doet. Zo kom je er tenminste aan toe om je werk te doen. En als je een leuk idee hebt of je zit met een enthousiaste klant, dan pak je meteen je telefoon en je neemt een filmpje op. Als je daar zin in hebt tenminste.

Wil je aan de slag? Stuur me een bericht via de contact-pagina.

DOWNLOAD VAST EEN GRATIS SCRIPT WAARMEE JIJ OOK VIDEO’S MAAKT WAARDOOR JE GEZIEN WORDT ALS EXPERT EN VAKMENS.